Amerikát letaszították a csúcsról

2017. december 03. vasárnap - 16:20 / piacesprofit.hu
  •    

Kínának már több szupergyors számítógépe van, mint az Egyesült Államoknak: 202, az amerikaiaknak csak 143. A ranglistán utánuk Japán, Németország, Nagy-Britannia és Franciaország következik.

A sorrend annál figyelemreméltóbb, mivel  hagyományosan, még fél évvel ezelőtt is, Amerika vezette a világ 500 leggyorsabb számítógépének listáját a maga 169 rendszerével,  szemben Kína 143 gépével. Jóllehet az USA így is tartja szilárd második helyét, csúcsgépeinek száma nemzetközi összehasonlításban a legalacsonyabb, amióta ezt a listát 25 évvel ezelőtt létrehozták.

Japánnak 35, Németországnak 20, Franciaországnak 18, Nagy-Britanniának 15 szupergyors komputere van.  Az ázsiai ország egyébként gépeinek összteljesítményével is vezet: azok az 500-as lista összesített kapacitásának 35,4 százalékát teszik ki, az amerikaiak 29,6 százalékot.

Big Data nélkül már a startnál lemarad
A digitális gazdaság jelenében másodpercenként keletkező, szinte felfoghatatlan méretű adathalmaz megfelelő feldolgozása és strukturált analízise egy cég közép- és hosszú távú életben maradásáról dönthet. Aki lemarad, kimarad, a digitális darwinizmus korában a Big Data lehet a vállalati digitális transzformáció sikerességének, a versenyelőny megtartásának és növelésének egyik kulcsa.

A világ szuperkomputereiben a processzorok 94,2 százaléka az Inteltől származik. Az amerikai eredetű  világcég egyik alapítója a magyar származású Andrew Grove (Gróf András) volt. Százkét rendszer gyorsítóval vagy ko-processszorral dolgozik, 86 a Nvidia grafikus processzorát használja.

Érdekes, hogy az 500-as lista harmadik helyén Svájc áll: Luganoban  a Nemzeti Szuperszámítógép Központban működik az amerikai Cray cég által szállított XC50-es rendszer. A Cray szállította az amerikai szuperszámítógépek többségét is, de fontos szerepe van az IBM-nek is. (NZZ)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek