Amerikai–brit légi csata

2017. szeptember 27. szerda - 18:08 / PP/MTI
  •    

Gigavám fenyegeti a Boeing brit riválisát. Több mint 200 százalékos büntetővámot helyeztek kilátásba a kanadai Borbardier új típusára tiltott állami támogatás miatt. Ha a döntés jogerőre emelkedik, az gyakorlatilag eladhatatlanná teszi a gépet az amerikai piacon.

Theresa May brit miniszterelnök személyes Twitter-üzenetben adott hangot szerdán mélységes csalódottságának, miután az amerikai kereskedelmi minisztérium súlyos büntetővámot rótt ki a kanadai Bombardier Aerospace repülőgépipari csoport újonnan kifejlesztett utasszállító típusára tiltott állami támogatás címén.

Bombardier C-Series Kép: bombardier.com

Bombardier C-Series
Kép: bombardier.com

A gép számos alkatrészét Észak-Írországban gyártják, ahol a Bombardier több mint négyezer alkalmazottat foglalkoztat, de a beszállító hálózattól is további 14 ezer észak-írországi munkahely függ.

A Boeing áprilisban nyújtott be panaszt azon a címen, hogy az egyik nagy megrendelő, a Delta „dömpingáron” jut hozzá a gépekhez, és ezt a kanadai gyártónak nyújtott hazai és brit állami támogatások tették lehetővé.

Repülne ön nyugodtan pilóta nélkül?
Jövőre kezdik tesztelni a pilóta nélküli repülők technológiáját, hogy megállapíthassák: rá lehet-e bízni komputerekre a gépek irányítását úgy, hogy ne is legyen vezető a fülkében – közölte a Boeing. Korunk nagy személy- és teherszállító gépei a gyakorlatban a felszállástól a leszállásig már ma is a számítógépekre támaszkodnak.

A Bombardier szerdai állásfoglalása szerint az amerikai kereskedelmi minisztérium „abszurd” és „a valóságtól elrugaszkodott” döntést hozott, mindenekelőtt azért, mert a Boeing kínálatában nem is szerepel a C-Serieshez hasonló kategóriájú utasszállító repülőgép.

A végső szót a dömpingvitákban döntnöki jogkörökkel is felruházott, szövetségi hatáskörű amerikai külkereskedelmi bizottság (USITC) mondja ki a jövő év elején.

A Downing Street szóvivője külön nyilatkozatban bírálta az amerikai döntést, mondván: London „nem ezt várja egy régi kereskedelmi partnerétől”.