Alultőkésítettség: megúszható a kényszertörlés

2014. július 08. kedd - 15:10 / piacesprofit.hu
  •    

A magyar kkv-k többsége és sok nagyvállalat szembesült az elmúlt időszakban azzal, hogy a kedvezőtlen gazdasági környezetben a tulajdonosok kevésbé tudták saját tőkéből fedezni a vállalkozásuk működését, ezért megnőtt a hitel aránya a tőkéhez képest.

Megúszható a törlés – Kép: SXC

Ez az ún. alultőkésítettség nem csupán adózási szempontból kedvezőtlen –  a 3:1 hitel–tőke arány feletti részre jutó kamattal már nem csökkentheti társaságiadó-alapját a vállalkozás –, de a társasági jog előírásai alapján is haladéktalanul cselekedni kell. Ha ugyanis két hónapon belül nem rendezik a helyzetet, a kényszertörlés veszélye fenyegeti a cégeket – figyelmeztet cikkében együttműködő partnerünk, az Adó Online.

A probléma jelentőségét mutatja, hogy idén havi 2-3 ezer új kényszertörlési eljárást tesz közzé a cégbíróság, amelyben jelentős szerepe van annak, hogy sok cég nem tudja a jogszabályi előírásoknak megfelelően rendezni a tőkehelyzetét – hívja fel a figyelmet a Ryan globális adótanácsadó cég szakértője.

A korábbi években az egyik leginkább elterjedt gyakorlat ennek orvoslására a cégek körében az ún. hitel–tőke konverzió volt, amellyel a tulajdonosok a társaságnak nyújtott tagi kölcsönöket a társaság saját tőkéjébe apportálták. Ez három problémát orvosolt egyszerre: csökkentette a társaság kötelezettségét, növelte a tőkéjét, és rendezte a tag és a társaság között fennálló követelést, amelyet rendszeresen ellenőrzött az adóhatóság.

Az elmúlt időszakban azonban szigorúban ítéli meg a hatóság ezt a gyakorlatot, a követelés elengedéseként értelmezi, ami miatt azt rendkívüli bevételként kell kimutatni, és le kell adózni. Ezzel gyakorlatilag bezárult ez a lehetőség az érintett vállalkozások előtt, amelyek sokszor nagyon magas tagi kölcsönökkel rendelkeznek.

„Bár az alultőkésítettség rendezésére számos további megoldással próbálkoztak a cégek, ezek általában költségesnek bizonyultak, ezért nem is terjedtek el a vállalkozások körében. A saját tőke átstrukturálására ugyanakkor vannak olyan lehetőségek is, amelyek nem járnak pluszköltséggel a vállalkozások számára. Emellett az új Ptk. is alternatív utakat nyit a kedvezőtlen tőkehelyzet rendezésére. A vállalkozásoknak ezért érdemes tájékozódniuk, és időben cselekedniük, hogy még azelőtt rendezzék a tőkehelyzetüket, mielőtt arra akár az adóhatóság, akár a cégbíróság figyelne fel – mondta el dr. Békés Balázs, a Ryan magyarországi és kelet-közép-európai régiójának vezetője.

Amikor a partner bedől…
Minden cégnek volt olyan üzleti partnere az elmúlt 2 évben, amely fizetésképtelenné vált: az általuk okozott bevételkiesés általában meghaladja a cég forgalmának 10 százalékát. A kárt súlyosbíthatja, ha a cég alacsony árréssel vagy rossz áfapozícióval dolgozik. A cégek nem optimisták, hasonló eredményekre számítanak 2014-ben is, közel 45 százalékuk azonban semmit sem készül tenni védekezésül.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek