Állati jó ötletek, már ma indulhat az üzlet!

2016. június 02. csütörtök - 18:30 / kfarkas
  •    

Nincs határa annak, hogy egy élelmes vállalkozó mennyit kereshet a házi kedvenceken anélkül, hogy megkopasztaná a gazdikat, vagy ártana az állatoknak. Magyarország a háziállatok számát tekintve nagyhatalom, mutatunk öt olyan ötletet, amelyekkel akár mellékállásban is vállalkozást indíthatunk.

Egyre inkább növekszik a vállalkozási hajlandóság a magyar lakosság körében, ami örvendetes tény, ám az is igaz, hogy a legtöbb cég beindításához nem árt, ha csörög néhány millió a jövendő cégvezető zsebében. A többségnél nem ez a helyzet, ezért olyan területeken érdemes körülnézniük, ahol nem vagy csak minimális kezdőtőke kell a cég beindításához.

A házi kedvencek ellátásában vannak ilyen lehetőségek. Az állati biznisz Magyarországon javarészt még kihasználatlan rést jelent a piacon – főként azt tekintve, hogy hazánk állatnagyhatalom. Nálunk ugyanis a legmagasabb az egy főre jutó kutyák száma a fejlett országokban. A Butcher’s Pet Care szerint a háztartások mintegy fele tart kutyát – ez több mint kétmillió ebet jelent –, és legalább annyian cicát vagy más háziállatot, halat, egzotikusabb házi kedvencet. Budapesten ez az arány 25 százalékos, azaz minden négy fővárosi lakosra egy kedvenc jut. Érthető is: hiszen mindenki szereti az állatokat, szívesen töltjük velük az időnket, és biztos sokak fejében megfogalmazódott a gondolat, hogy szeretnének hivatásszerűen velük foglalkozni. Mutatunk most néhány olyan ötletet, amit ha nem is főállásként, de mellékállásként kipróbálhatunk.

Kép:Flickr

Kép: Flickr

Takarítás

Bizony sok családnál gondot okoz az állati hulladékok eltakarítása, hiszen a kutyagumi nem igazán az a tartozék, amelyet az ember a gondosan ápolt pázsitján szeretne látni. A másik fontos tény, hogy az állati ürülék veszélyes hulladéknak minősül, ezért nem kerülhet a kommunális hulladékba. A leghigiénikusabb eltávolítási mód, ha lehúzzuk a mosdóban, míg a legpraktikusabb, ha komposztáljuk. Persze sok kerttulajdonos nem rendelkezik ehhez megfelelő komposztáló kapacitással – és a sűrűn beépített részeken nem is javasolnánk nagy mennyiségben tárolni az állati ürüléket. Azonban, akinek van megfelelő fekvésű ingatlana, és nem kellemetlen neki lehajolnia a pénzért, kiváló komposztalapanyagra tehet szert. (Van, akinek már sikerült ebből a nyersanyagból várat építeni.) Kevés befektetést, minimális képzettséget igényel, és viszonylag könnyen kivitelezhető tevékenység.

Tiszta kutya, menő üzlet
A kutyakozmetikusi szakmához sok szeretet, hatalmas adag türelem és állandóan fejlesztett szaktudás kell. A sikeres saját szalonhoz pedig nem árt az sem, ha a nyitás előtt alaposan felmérjük a piacot.

Öltöztetés

Ez már egy kicsit trükkösebb piac, ahová nehezebb betörni. Nincsenek adatok arra nézve, hogy a magyarok mennyit költenek kedvenceik öltöztetésére, de valószínűleg itt van még kielégítetlen kereslet. Tervezzünk saját ruhákat, készítsük el akár egyedileg méretre, gyártsunk személyre szabott nyakörveket, díszeket. Ehhez az üzlethez viszont már szükséges némi kézügyesség és vállalkozói véna: a legésszerűbb ugyanis online árulni az általunk megvarrt ruhácskákat, vagy nyakörveket, és a közösségi oldalakon népszerűsíteni termékeinket. Fontos viszont itt arra ügyelnünk, hogy ebben a szegmensben csak magas minőséggel érhetünk el sikert, hiszen alapvetően a fogyasztók pozitív visszajelzéseire alapozzuk az üzletünket. (Van, akinek ez már itthon is bejött, ld. keretes írásunkat!)

Felügyelet

Ez az állattartók egyik legkomolyabb baja: gyakran nincs kire bízni a cicát vagy a kutyát a nyaralás alatt. Ráadásul a legtöbben szeretik ilyenkor a lehető legkevesebb megterhelést nyújtó otthoni környezetben hagyni állataikat, így olyan személyt keresnek a felügyeletre, aki „házhoz megy”. Viszont ahhoz, hogy egy vadidegenre rábízzák a lakásuk kulcsát, komoly referenciák, leinformálhatóság kell, és ami még fontosabb, hogy semmilyen módon ne éljünk vissza ezzel a bizalommal. A legjobb, ha családon, barátokon vagy közeli ismerősökön keresztül keressük meg első ügyfeleinket – akik ezután ajánlanak majd minket, és hamarosan azt vesszük észre, hogy a fél város minket keres, amikor beindul a szabadságolási szezon.

Kutyaszeretetből üzlet
Először hobbi volt, aztán életmód, mostanra pedig üzlet is a „kutyázás” Karádi Róbert, a II. Kerületi Kutyaiskola vezetője számára. Egész nap terepen, kutyák között dolgozik, de azt vallja, elsősorban az emberekkel van dolga.

Napközi

Nemcsak a szabadság alatt, hanem sokszor napközben sincs idejük a gazdiknak arra, hogy foglalkozzanak a kedvenceikkel. Főként a kutyák azok, amelyeknek jót tesz az állandó emberi társaság, ám sajnos viszonylag kevés az olyan cég, amely bátorítja, hogy a dolgozók a kutyájukkal jelenjenek meg a munkahelyükön. (Pedig a kutya az irodában a hatékonyságot is növeli.) Erre a célra üzemeltethetünk egy napközit olyan állatoknak, amelyeknek gazdái szeretnék, ha jó kezekben lenne kedvencük, amíg ők dolgoznak. Fontos persze, hogy csak olyan állatokat fogadjunk be, amelyek egymással is lehetőleg jól megvannak, és mindegyiket jó bánásmódban, elegendő kényeztetésben tudjuk részesíteni. Ha a szomszédok nem bánják a hangos ugatást, akkor ezt az otthonunkban is végezhetjük, de ha sok kutyával dolgozunk, akkor érdemes egy nagyobb épületet, kihasználatlan udvart vagy üresen álló raktárházat bérelni erre a célra

Játék

Az állatoknak szánt játékok tekintetében ezrével vannak lehetőségek. Mivel azonban Magyarországon még viszonylag kevesen foglalkoznak ezeknek a gyártásával, itt is van belépési lehetőség. A kereskedelmi fogalomban ugyanis sok olyan kutyáknak vagy macskáknak szánt játék kapható, amelyet természetes anyagokból, házilag is könnyen elkészíthetünk és nem kell nekünk semmi újat kitalálni!  A kulcs itt épp az lehet, hogy ne új játékot találjunk ki, hanem egy már létezőt csináljunk meg jobban. Az értékesítést praktikusan itt is online végezhetjük, ahhoz, viszont, hogy a gazdik „ráharapjanak” egy ilyen új játékra, fontos, hogy minél több ember figyelmét ragadjuk meg. Erre a legjobb eszköz egy a videómegosztó oldalakon terjesztett cuki/vicces videó ahogy az állat, ahogy az általunk gyártott játékkal szórakozik. (Hogy hogyan jutunk el egy videóval az ötlettől a publikálásig, arról itt olvashat részletesebben!)

Nyerő ötlet: a divatos kutya
Külföldön teljesen természetes, hogy egy elegáns hölgy vagy úr az öltözékéhez és státuszához illő kutyafelszerelést vásárol kedvence számára. Ha Magyarországon egyelőre viszonylag szűk is az a réteg, aki megengedheti magának a prémium minőséget, rájuk érdemes üzletet építeni.