Albérletkereső tippek kezdőknek

2016. július 24. vasárnap - 12:11 / piacesprofit.hu
  •    

A hazai ingatlanpiac egy ideje nagy változáson megy át, és ez a leginkább a fővárosban érzékelhető. Több ezer fiatal és útkereső felnőtt választotta mindig is Budapestet lakhelyéül, ami kifejezetten kedvez az albérlet tulajdonosoknak és nagy kihívást jelent az albérletkeresők számára, azonban az utóbbi években a lakhatás költségei rég nem látott magaslatokba emelkedtek.

fontos információk hiányoznak a jelentésekből

Kép: Pixabay

A piaci igények palettája egyre csak szélesedik, de hogy a kínálat is megfelelően idomulni tud-e ehhez, az az elkövetkezendő évek nagy kérdése lesz.  Minden pesti albérletkeresőnek vannak rémálomba illő történetei, és mindenkire ráfért volna a segítség. Az alábbiakban az Openhouse szakértőinek segítségével összegyűjtöttük a 10 legfontosabb szempontot, amik alapján a Budapestre vágyó fiatalok és szüleik is eligazodhatnak a fővárosi albérletpiac dzsungelében.

Kollégium vagy albérlet?

Az első és legfontosabb kérdés egyértelműen az, hogy hova költözzön az ember fia/lánya? Mindkét verzió mellett vannak érvek, de talán ebben az esetben a két perdöntő az ár és a közösség. A kollégium egyfajta kommuna, annak minden előnyével és hátrányával. Biztos lehetsz benne, hogy nem fogsz unatkozni és életre szóló élményekkel gazdagodhatsz a koleszban töltött évek során. A társaság színes lesz és nyüzsgő, mindig történik majd valami. A személyes tered fogalma teljesen megváltozik majd, hiszen a háborítatlan otthoni szobát egy pillanat alatt váltja fel az együttélés számodra addig idegen emberekkel, akikkel közös szobán osztozol majd, nem beszélve a fürdőről és a konyháról. Először ijesztő lehet és a portaszolgálathoz is furcsa lesz majd, mikor „hazamész”. A legnagyobb bulik várnak rád, de ha tanulni szeretnél, akkor nem a legkényelmesebb megoldás. Az árat tekintve mindenképpen klasszisokkal olcsóbb, mint egy albérlet. A rezsid lényegében ingyen van, egyedül az internetért kell fizetni és a kollégiumi díj is kedvező. A budapesti kolik általában az adott egyetemhez közel helyezkednek el, amik pedig messzebb vannak az alma matertől, azok is nagyrészt tömegközlekedési csomópont környékén. Az egyetlen nagy nehézség talán a kollégiumba való bekerülés.

Az albérletben élés legnagyobb előnye a szabadsága. Nincs vendégfogadási tilalom, nincs portás, aki érdeklődne, a héten hányadszorra érünk haza hajnalban. A saját szoba luxusa is adott, és a közös helyiségeket is kényelmesebb megosztani pár emberrel, mint több százzal. Az albérletben élők legnagyobb fájdalma, hogy a kínálat ugyanaz maradt az utóbbi évek folyamán, viszont az árak nagymértékben emelkedtek. Kerülettől, környéktől függően általában egy szobát 40 ezer ft+rezsitől egészen 80-90 ezer forintig bérelhetünk. Ha az ember garzonlakásra vágyik, vagy mindenképp egyedül szeretne lakni, akkor mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia. A 60.000 Ft+rezsitől a 150.000 Ft+rezsis árakig mindenféle verzióval találkozhatunk.

Ahol annyit kérhet az albérletért, amennyit nem szégyell
Lecsengett a tavalyi őrület a budapesti belváros ingatlanpiacán, most már nem kelnek el „akármennyiért” a lakások. Albérletből, szálláshelyből azonban óriási a hiány: aki most adja ki az ingatlanát, az gyakorlatilag annyit kér, amennyit akar.

Mikor keressek?

A budapesti albérletkeresés legnagyobb titka az időzítés és a gyorsaság. A „szezon” akkor kezdődik, mikor az egyetemeken is zajlik az élet: a tanév kezdete előtti hónapban minden „ejj, ráérünk arra még” habitusú albérletkereső észbe kap. A legtöbb lakás ilyenkor ürül ki, hiszen akik végeznek az egyetemen, sokszor nem maradnak az addigi albérletükben. Ilyenkor nagyon gyorsnak kell lennie, aki megfelelő lakást keres viszonylag olcsón. A másik ilyen időszak január-február környékére tehető. Ennek az az oka, ami a nyári vizsgaidőszak végén is; a keresztfélév végeztével sokan elhagyják a várost. Keresés, és inkább találás szempontjából ezek a hónapok sokkal több lehetőséggel kecsegtetnek a leendő albérlő számára. Az év többi időszakában az esélyek nagyjából kiegyenlítettek.

Hol keressek?

A legnagyobb segítséget a közösségi média jelenti ebben a kérdésben. Rengeteg olyan csoport van, ahol a főbérlő személyesen adja fel hirdetését, konkrét elérhetőségekkel, képekkel a lakásról. Ezek a közösségek nagyon jó cenzúrával rendelkeznek, hiszen törlik a valótlan hirdetéseket, illetve megosztják egymással tapasztalataikat. Sokat lehet tanulni mások történeteiből, ezért mindenképp érdemes figyelni a posztokat. Az albérletkereső csoportok hátránya azonban az, hogy mivel koncentrált az információ, pillanatok alatt elkelnek a kiadó lakások. Bízza profikra ingatlanügyeit és keresse fel Budapest Belvárosában található irodánkat a Károly utca 12 szám alatt vagy nézze meg weboldalunkon található ingatlan kínálatunkat.

Egy szinten Budapest és Párizs?
Párizsban és Budapesten is a nettó keresetek 60 százalékát viszi el a bérleti díj – derül ki az ingatlan.com összeállításából. Ha azonban a magyar szurkolóknak kedves francia és magyar városokat vetjük össze, akkor az látszik, hogy Franciaországban a fizetés harmadából kijön egy bérelt lakás, míg a magyar városokban a keresetek több mint felét elviszi az albérlet.

Milyen környezetben keressek?

Budapest kerületei mind földrajzi, mind demográfiai, mind piaci szempontból különböznek. A budai oldalon található lakások mindig is drágábbaknak számítottak a pesti oldaliaknál. Az I., II., III., XI. és XII. kerületben a 2-es és 4-es metró vonalán viszonylag olcsóbban bérelhetsz lakást/szobát, mint a „hegyen felfelé”. A pesti részen, a belvárosban (V., VI., VII. ker.) közel a budai árakon találhatnak otthonra a fiatalok, főleg a kis földalatti vonalán találkozhatunk sokszor bődületes árakkal. A legolcsóbb lakások a 3-as metró vonalán találhatók. Újpesten és Kőbányán is találni frekventált helyen albérletet, kiváló áron, de tény, minél kijjebb vonulunk a városból, annál könnyebb a dolgunk. Csepel, Budapest agglomerációja pénzügyi szempontból a legjobb választás, de ebben az esetben a megközelíthetőség okozhat újabb fejtöréseket. A lényeg, hogy próbáljunk minél több információt szerezni a költözést megelőzően. Az albérletkereső csoportok ebből a szempontból is jó táptalajai a tudakozódásnak. A közlekedés és a közbiztonság két kulcs szempont ebben a kérdésben.

És ha már megvan a lakás?

Mindenképp lélegezzünk fel egy picit, de semmiképp se lankadjon a figyelmünk. Sajnos számos olyan történetet hallani, amikor a bérlő kiszolgáltatottá vált a tulajdonosnak, vagy épp fordítva. Érdemes ragaszkodni az albérleti szerződéshez, hiszen mindkét félnek biztonságot ad, és jogilag is védhető. Nagyon fontos, hogy már az elején egyezzünk meg a lakbér fizetésének határidejében, formájában, a kaucióban és a rezsiről is behatóan érdeklődjünk. Ne fizessünk rezsit a számla előzetes megtekintése nélkül. Ez nem azért kell, hogy megtörténjen, mert az emberek gonoszak és biztosan átvernek minket, hanem azért, mert ez így fair. Egy szolgáltatást veszünk igénybe és erre érkezik egy igazolás, amit ellenőrizni tudunk, és ennek fejében fizetünk.

A törvény szerint a lakás tulajdonosát terheli a közös költség teljes összege, hogyha az albérleti szerződésben ez máshogy nem szerepel. A közös költségből fedezik a ház javításait, állagmegóvását, amihez az albérlőnek semmi köze. Abban az esetben, mikor a szemétdíj is benne van az árban, akkor a bérlő fizethet, de akkor sem a teljes összeget. Ő egy átmeneti lakó, egyfajta használó, nem tulajdonos. Ez azért fontos, mert a régi típusú lakások esetén van, ahol a közös költség meghaladja a 15-20.000 Ft-ot is. A legfontosabb dolog az albérletkeresés folyamán az, hogy minél körültekintőbben járjunk el, mert ezzel mind magunkat, mind a pénztárcánkat megkímélhetjük az esetleges kellemetlenségektől.