Aki az ikonoktól lett ikon

2018. április 28. szombat - 16:05 / piacesprofit.hu
  •    

Egykori szobrász-muzeológus tervezte a kezdetektől az Apple sok grafikáját. A 64 éves Susan Kare, akinek logói mára bekerültek múzeumokba, a napokban kapta meg az AIGA-érmet, a grafikusok legmagasabb kitüntetését.

A fiatal lányt, aki egy San Franciscó-i múzeumban és szobrászként is dolgozott, annak idején egy barátja kérte meg: tervezzen ikonokat egy új cég, az Apple számítógépéhez. Olyanokat, amelyek világosan megkülönböztethetők a Microsoft termékek megjelenésétől.Képernyőfotó 2018-04-26 - 21.52.34

Kare, akinek teljesen ismeretlen volt a komputerek világa, azt a megoldást választotta, hogy egyszerű, közérthető, de lehetőleg humoros ikonok jelenjenek meg a képernyőn.

Így tőle származik a való fém kukát idéző ikon, amelyre kattintva törlünk egy fájlt és ő tervezte az ecsetet, amellyel festünk a képernyőn.

Ő alakította ki az első Mac-gépek nem egy betűtípusát. A régebbi Mac-gépek ismerői emlékeznek a parányi órára, amely jelezte, hogy meg kell várnunk a művelet végét – de tőle származik annak korszerűbb változata, a kerek, színesen pörgő ikon is.

Az ő ötlete volt a bomba, amelyet szerencsére nem mindenki látott: akkor jelent meg, amikor összeomlott a rendszer és újra kellett indítani a gépet…

Susan Kare dolgozott aztán a Microsoftnak is, ő tervezte például a Solitaire kártyajáték lapjait.

(Forrás: The New Yorker)

Hollywoodban dörömböl az Apple
A HBO, a Netflix és más nagy amerikai film- és tv-show gyártók új vetélytárssal kerültek szembe: az Apple óriási nyereségéből milliárdos nagyságrendben szállt be a hollywoodi szórakoztatóiparba.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek