Akár fizetünk is a nagyobb kamatért?

2016. június 25. szombat - 18:05 / piacesprofit.hu
  •    

Az alacsony kamatkörnyezetre a lakossági megtakarítók is reagáltak. A nagyobb kockázatú befektetéseknél már nem várnak kétszámjegyű teljesítménynövekedést, a magasabb hozam elérése érdekében pedig rövid távon akár pár százalékos veszteséget is hajlandóak bevállalni – derül ki a K&H befektetői felmérésből.

Lassan a befektetők is alkalmazkodnak a régóta tartó csökkenő kamatkörnyezethez, és a magasabb hozam érdekében nagyobb kockázatot is hajlandóak vállalni. „Országosan több mint 2000 prémium – azaz az átlagosnál nagyobb megtakarítással rendelkező – befektetőt kérdeztünk meg arról, hogy mennyire kockázatvállalók a magasabb hozamlehetőség érdekében. Az eredmények azt mutatják, hogy a befektetők fele (51%) egy átmeneti 3-5%-os veszteséget is tolerál a hosszabb távon nagyobb hozam reményében, míg 15%-uk akár 10%-os vagy annál nagyobb mértékű veszteséget is tolerál. Minden hatodik befektető azonban a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben sem vállal be veszteséget, hiába a magasabb hozam lehetősége” – részletezte az eredményeket Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

perselymalaccal szaladó ember

Kép:Visionary7

A felmérés arra is rávilágít, hogy a betéteknél magasabb kockázatú megtakarítások esetében a befektetők egyre reálisabban látják a várható teljesítmény mértékét. „Az elmúlt egy évben a hosszú távú megtakarítások esetén erőteljesen, 25%-ról 14%-ra visszaesett a betéti kamatoknál 10%-kal magasabb hozamra számítók aránya, miközben 3%-os többlethozamot ma már dupla annyian várnak, mint egy évvel korábban. Ezek a hozamelvárások összhangban vannak a jelenlegi kamatkörnyezettel, reális, hogy ma már nem várnak akkora hozamot a befektetők, mint pár évvel ezelőtt, amikor a kötvénybefektetésekkel is 10% hozamot érhettek el” – mondta el a szakember. Arra, hogy mit jelent a befektetőknek a hosszú táv, a legtöbben a 3-5 évet jelölték meg. Ilyen időtávon már érdemes elgondolkozni a tartós befektetési számla (tbsz) és a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) lehetőségén is, mivel ezek esetében többféle adókedvezményt is igénybe lehet venni, ami növeli a megtakarítás hozamát.

Befektetési lehetőségeket teremthet a britek kilépése
Az elemzők úgy vélik, hogy minden befektetőnek Warren Buffett híres mondását kell majd szem előtt tartania: „akkor legyél aktív, amikor mindenki más óvatoskodik, és akkor légy óvatos, amikor mindenki más mohó!”