Akadozik az ellátási lánc az építőiparban

2018. augusztus 28. kedd - 11:30 / piacesprofit.hu
  •    

Recseg, ropog az ellátási lánc az építőiparban. Mára nincs olyan terület, ahol ne lenne valamilyen probléma. Most éppen logisztikai nehézségek fokozzák az építőanyaghiányt az építőipar robbanásszerű növekedése miatt, dominóhatást indítva el.

Az építőanyag-gyártó és -fogalmazó cégek kapacitása nem képes lépést tartani az ugrásszerűen megnövekedett építőanyag-kereslettel. Jelentősen hosszabbodtak az alapanyag- és késztermék-beszállítási idők, emelkedtek a szállítási költségek, ami kihathat az építőanyagárakra is – számolt be tapasztalatairól Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Áfa-visszatérítést szorgalmaznak az energetikai korszerűsítésekre
A hazai lakásállomány jelentős része energetikailag elavulnak tekinthető, ezen a helyzeten javíthatna, ha az energetikai korszerűsítések támogatására részleges áfa-visszatérítést vezetnénk be, a csok-hoz hasonlóan.

A megnövekedett keresletet a fuvarozók nem bírják kapacitással, nincs elég sofőr, megnőttek a szállítási idők. A hosszabb szállítási idő miatt nehézzé vált a tervezhetőség, nem mindig lehet tartani a terveket az igényekkel. A gyártók és kereskedők nem tudják tartani a szállítási határidőket, nem tudnak határidőre szállítani vagy nem olyan mennyiséget, amire igény lenne.

Csúsznak a határidők

„A kereslet növekedését jól érzékelteti, hogy nem elég, hogy tavaly le kellett állítanunk a Mapei Kft. hazai gyártású termékeinek exportját, de idén még külföldi behozatalra is szorultunk, mert nem tudunk eleget gyártani” – mondta Markovich Béla.

A probléma továbbgyűrűzik, és az ellátási lánc minden szereplőjére kihat. Csúsznak a kivitelezési határidők, ami mind az egyébként is kapacitáshiánnyal küzdő szakember, mind pedig a megrendelő számára égető problémát jelent.

Markovich Béla elmondta, hogy a Mapei Kft. a helyzet kezelése érdekében sokkal szorosabb kommunikációt folytat a kereskedelemmel, hogy fel tudjon készülni az igényekre. Emellett a megnövekedett szállítási és beszerzési időt kalkulálva igyekeznek megoldani a problémát.

Azonban megoldást a beszerzési szokások megváltozása jelentené. Ugyanis, jelenleg az a jellemző, hogy a megrendelők egyik napról a másikra adják le a beszerzési igényeket. Azonban ez, a kereslet robbanásszerű megnövekedésével tarthatatlanná vált. Előre kell tervezni és időben leadni a megrendeléseket. Minimálisan azzal kell számolni, hogy a szállítási határidők átlagosan egyharmadával nőttek.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.