Agrárpénzek: gyorsabban jön és több lesz

2012. október 24. szerda - 17:10 / piacesprofit.hu
  •    

Idén nemcsak nagyobb mértékű keretösszeg áll a mezőgazdasági területalapú támogatások kifizetésére, de gyorsabb ütemben történik az előlegek kifizetése is. Mindez jelentős segítség lehet az aszály sújtotta agrárium számára, ugyanakkor a gazdák mellett a finanszírozásban részt vevő bankok, valamint a földbirtok tulajdonosok számára is kedvező lehet.

Idén a tavalyinál magasabb keretösszeg áll rendelkezésre a területalapú támogatások kifizetéséhez, de a támogatási előlegek kifizetése is a megszokottnál jóval korábban, már október közepén megkezdődött. „A földmérethez kötődő uniós forrású támogatás kifizetése hagyományosan decemberben kezdődik, időnként átnyúlva akár a következő évre is. Így a mostani, októberi kifizetések jelentős segítséget nyújthatnak az agrárium számára és az aszálykárok enyhítésére is” – hangsúlyozta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

Hektáronként hatvanezer forintot kaphatnak a termelők

A területalapú támogatások – növényi kultúrától függően – a mezőgazdasági jövedelmek 40-60-80%-át is kitehetik, ezért a megszokottnál korábbi kifizetések nagymértékű likviditást biztosítanak az agrárcégek számára.

„Mivel a támogatást jellemzően már az év első félévben megfinanszírozzák a bankok, így az előlegek tényleges kifizetésének előbbre hozatala jókora kamatmegtakarítást jelenthet az agrárcégek számára, míg a bankszektor szempontjából leginkább az agrárvállalkozások pénzügyi stabilitásának erősítése miatt jelent előnyt. További pozitívum lehet, hogy ily módon a földbirtok tulajdonosok is hamarabb juthatnak a bérleti díjhoz. A jelenlegi, gyorsított rendszer tehát egy olyan pozitív láncreakciót indít el, amely minden szereplő számára kedvező lehet” – emelte ki a szakértő.

Még drágább az ételünk
A kiugróan magas inflációt elsősorban az élelmiszerárak meredek emelkedése okozta, az augusztusi adatok szerint pedig tovább emelkedtek a mezőgazdasági termékek termelői árai. Az áremelkedés hátterében az országot sújtó rendkívüli aszály áll. Augusztusban mind a növényi termékek (22,1%), mind az állat és állati termékek (10,4%) ára két számjeggyel növekedett. Összességében a mezőgazdasági termelői árak 18,1%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Az aratás sem tudta mérsékelni a gabona árakat, melyek átlagosan 24,2%-kal emelkedtek.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 2012. évi területalapú támogatásának összege eléri a 294 milliárd forintot, ami 14 milliárddal több mint a tavalyi keret volt. A támogatás összege hektáronként legfeljebb 60 ezer 963 forint lehet. Czerván György államtitkár korábban elmondta 66 milliárd forintnyi előleg kifizetése kezdődik meg, december elejéig összesen 140 milliárd forintot utal át előlegként az MVH. Elsőként azon kérelmek teljesítésére kerül sor, amelyeknél a lezárt ellenőrzések alapján kalkulálható volt az előleg nagysága. Czerván György szólt arról is, hogy a különleges tejtámogatás előlegeinek kifizetése szerdán kezdődik. E támogatás idei keretösszege 6,4 milliárd forint.

Az államtitkár kitért az aszálykárokra is, mint mondta, a nagy szárazság miatt 40 százalékkal kevesebb kukorica, és feleannyi szálas takarmány termett, mint korábban. A kormány számos intézkedést hozott, például új kárenyhítési rendszer bevezetéséről döntött az érintett gazdálkodók érdekében, emellett kezdeményezte Brüsszelben, hogy kiemelten foglalkozzanak az aszály következményeinek mérséklésével. A kezdeményezést 15 tagállam támogatta.

A területalapú támogatások kifizetésének előkészítésében közel 500 falugazdász és 200 kamarai tanácsadó vett részt, hogy az ügyfeleknek ne okozzon gondot a kérelmek benyújtása, s minden felmerülő kérdésükre választ kapjanak – mondta Palkovics Péter, az MVH elnöke. Közlése szerint legalább 20 féle jogcímen 176 ezren nyújtottak be kérelmet, közülük a korábbival azonos termékszerkezetben gazdálkodóknak felkínálták a tavalyi támogatást, amit egyetlen kattintással” jóvá is hagyhattak.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor