Adóztatnák a használt kocsikat

2016. május 06. péntek - 09:46 / PP/MTI
  •    

Két szakmai érdekképviseleti szervezet azt szorgalmazza, hogy magasabb környezetterhelési adó vonatkozzon az idősebb gépjárművekre, így „tolva” a lakosságot az újabb járművek irányába.

többet füstölnek a kelleténél

Kép: Wikipedia

A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (Gémosz) támogatja a környezetterheléssel összefüggő adózást, ezzel ösztönözve a járműtulajdonosokat, hogy a használt autókból is a környezetre kevésbé károsakat válasszák – mondta Gablini Gábor, a Gémosz elnöke csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

A lízingszövetség és a Gémosz szerint a használt autók importjának növekedése kedvezőtlen tendencia, hiszen az autók átlagéletkora magas, sok használt autó előélete szinte egyáltalán nem “garantált”, még mindig jó magyar gyakorlat, hogy visszatekerik az órát, sőt, több használtautó-importtal foglalkozó cégnél felmerül a visszaélés gyanúja is.

Az adózás alapja ma a teljesítmény, ami nem járul hozzá ahhoz, hogy olyan környezetterhelésű autókat hozzanak be az országba, amely az átlagos járműállomány átlagát javítja. A behozott gépjárművek csaknem 50 százaléka 16-18 éves.” Döntően leselejtezésre várnak, néhány száz euróért lehet megvásárolni őket, mert nincsenek felkészítve a műszaki vizsgára, biztonsági elemeik állapota elmarad a kívánatostól” – fejtette ki.

A Gémosz és a Magyar Lízingszövetség álláspontja nem az, hogy tiltsák ki az öregebb autókat, csak legyen magasabb az ezeket terhelő adó, preferálva azokat a járműveket, amelyek az átlagnál alacsonyabb károsanyag-kibocsátásúak.

Megfizetünk a környezetvédelemért: na de így?!
Az emberiség néhány ezer éves történelme során alapvető változásokat idézett elő a környezetében. Ahhoz, hogy ezek a hatások ne eredményezzenek számunkra végzetes körülményeket, modern kifejezéssel: törekednünk kell a fenntarthatóságra, ennek érdekében pedig az adók megfelelő alkalmazása is eredményes lehet. Furcsaságok persze ezen a területen is előfordulnak, az olyan adófajták, mint az esővíz-adó vagy a tehénszellentés adója minimum magyarázatra szorulnak.