Adózói minősítés: tehetünk érte

2016. március 09. szerda - 15:10 / piacesprofit.hu
  •    

Újdonságot jelentenek az adóhatóság gyakorlatában az adózói minősítések mentén elváló vizsgálatok: a megbízható adózóknál megelőző jellegű ellenőrzések, a kockázatos adózók esetében visszatartó és kényszerítő jellegű vizsgálatok várhatók – hívta fel a figyelmet a MAZARS.

penz_puzzle

Kép: PP Archív

„A tavaly indított 65 ezer EKAER ellenőrzés 69 százaléka zárult megállapítással. A NAV 2016-ban gőzerővel folytatja a csalárd értékesítési láncok, azaz az adócsalás céljából létrehozott értékesítési hálózatok felderítését célzó vizsgálatokat” – emelte ki Csizmadia Heléna, a MAZARS nemzetközi könyvvizsgáló cég adóigazgatója. A korábbi évekhez képest azonban jelentős újdonságot hoznak az adózói minősítések mentén elváló vizsgálatok az adóhatóság idei gyakorlatában. A megbízható adózóknál megelőző jellegű ellenőrzések várhatók, amelyek tájékoztatással ösztönözik a szabályok betartását. A kockázatos adózóknál azonban visszatartó és kényszerítő jellegű ellenőrzéseket, a nagy adózóknál pedig folyamatos, magas szintű kontrollt ígér az adóhatóság. (A minősítések nyomán a NAV-ot a jóhiszeműség sem fogja meghatni.)

Legyünk megbízhatók!

„A NAV-vizsgálatokra való felkészülés részeként mindenképp érdemes törekedni a megbízható adózói státusz megszerzésére, amelyre vonatkozó minősítést a NAV elsőként a 2016. március 31-én fennálló adatok és tények ismeretében végzi el. A feltétek egy része adottság, amin nem lehet változtatni, ugyanakkor, például az adófolyószámla rendezettségére vonatkozó feltétel teljesítése érdekében már most érdemes megtenni a szükséges lépéseket. Továbbá, ha a cég a tevékenysége vagy a jellemző tranzakciói miatt jó eséllyel a NAV-ellenőrzések fókuszába kerülhet, érdemes lehet előzetes, átfogó adóauditot készíttetni. A szakértők az ilyen átvilágítások során nemcsak hibákat, de ki nem használt adózási kedvezményeket is feltárnak” – mutatott rá Csizmadia Heléna.

A szakember szerint az audit révén a menedzsment felderítheti a rejtett kockázatokat, és még az esetleges adóhatósági vizsgálat előtt dönthet az önellenőrzéséről, amellyel jelentős adóbírság és késedelmi pótlék kerülhető el. Az átvilágítás további előnye, hogy a kockázatok ismeretében tudatosabban készülhet egy esetleges NAV-vizsgálatra, döntő jelentőségű lehet ugyanis, hogy a revizornak milyen információkat, milyen formában adunk át.

Jól jár a megbízható
2016-tól a NAV megbízható, illetve kockázatos kategóriába sorolja az adózókat, mely alapján meghatározott kedvezményeket kapnak, vagy éppen ellenkezőleg szigorúbb elbánásban fognak részesülni. Mivel a minősítésnek megfelelően jól – vagy éppen rosszul  járhatunk, érdemes a minősítés kritériumait alaposan megismerni.

Sláger marad a transzferár

A magas bírságpotenciálra tekintettel továbbra is slágertéma lesz a transzferár-kötelezettségek vizsgálata, illetve az építőipari kivitelező cégek is kiemelt figyelemre számíthatnak: esetükben tavaly 87 százalékos volt a megállapítási arány. A NAV az egyes adónemektől független ellenőrzési célkitűzések között jelöli meg az adóelkerülési céllal létrehozott, valós tevékenységet nem végző, „csalárd adózók” beazonosítását is, amelyek kapcsán a büntetőjogi felelősségre vonás szükségességét is megfogalmazza. A nemzetközi árukereskedelem áfa- és jövedékiadó-ellenőrzésén túl idén ugyancsak prioritást élvez a nem uniós határátkelőhelyeken bonyolódó teher- és személyforgalom ellenőrzése, valamint a fémkereskedelemmel, illetve hulladékgazdálkodással érintett adózói kör vizsgálata is.

„Fokozott vizsgálatra számíthatnak a nemzetközi közúti áruszállításban részt vevők is, az ellenőrzések kiterjedhetnek a vezetési és pihenőidőre, valamint a veszélyes áruk szállítására, az előírt műszaki, biztonsági és környezetvédelmi tulajdonságokra, a megengedett legnagyobb össztömeget, tengelyterhelést és méretet meghaladó járművek közúti közlekedésére, a rakomány szabályos rögzítésére, továbbá az ömlesztett áruk szállítására vonatkozó rendelkezések betartására” – foglalta össze a szakember.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek