Adóváltozások: sok kicsivel sokra megyünk

2016. május 10. kedd - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

A nagyobb hangsúlyt kapott változások mellett, mint a reklámadó vagy az áfa csökkentése, a jövő évre érvényes adótörvény-módosítás tervek között számos más, az ügymenetet és a könyvelést komolyan érintő változást találhatunk. Ezeket gyűjtöttük csokorba a Deloitte szakértőjének segítségével.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Május elején nyújtotta be a Nemzetgazdasági Minisztérium az Országgyűlésnek az új adótörvényeket tartalmazó csomagot. Sorozatunk első részében a gazdaság kifehérítését szorgalmazó intézkedéseket dolgoztuk fel, majd pedig a reklámadót érintő módosításokat vettük górcső alá, most pedig azokat a változásokat nézzük meg Veszprémi István, a Deloitte Adó- és jogi tanácsadási részlege partnerének segítségével, amelyek többségükben ugyan nem a teljes a cégvilágot érintik, de sok vállalkozás ügymenetébe, könyvelésébe hoznak újdonságokat.

Kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árak

Szigorodnak a kapcsolt vállalkozások közötti transzferárakhoz kapcsolódó adóalap-csökkentő tétel alkalmazhatóságának feltételei is. A javaslat alapján az adóalap csökkentésének feltétele lesz a kapcsolt fél nyilatkozata, amelyben kijelenti, hogy a társasági adó – vagy az annak megfelelő adó – meghatározásánál figyelembe veszi, vagy vette az egymás között alkalmazott ár és a szokásos piaci ár különbözetét. Ezekre fontos lenne ügyelni, mert egyrészt az év elejétől megváltozott a kapcsolt vállalkozás fogalma, másrészt sok vállalkozásnál ketyegnek ebből fakadóan időzített bombák.

Így lesz EKÁER-köteles a kisteher
A kormányzat a 2017. január elsejétől érvényes adótörvényekben a fuvarozókat és termelőket komolyan érintő változást tervez. Eszerint, ha a gépjármű össztömege a felrakodást követően meghaladja a 3,5 tonnát, EKÁER-köteles lesz.

Kötelező IFRS áttérés határidejének módosítása

„A javaslat több módosítást tartalmaz az IFRS-ek egyedi beszámolási célú alkalmazásával kapcsolatban is. A legjelentősebb változás, hogy a hitelintézetekre és a hitelintézetekkel egyenértékű prudenciális szabályozásnak megfelelő pénzügyi vállalkozásokra vonatkozóan az IFRS-ek alkalmazására való 2017. üzleti évi kötelező áttérést egy évvel elhalasztották. A javaslat továbbá a 2017. évtől való áttérés lehetőségét is megengedi” – részletezte Veszprémi István.

Az IRFS-elszámolásra történő áttérésről, hogy kinek és miért érni meg, itt olvashatja összefoglaló írásunkat.

Jövedéki adó

Komoly változások jöhetnek a jövedéki adó terén is: 2018-tól teljesen elektronikussá válik az adatkezelés és az ügyintézés. A borászatok ugyanakkor mentesülnek az adóregisztrációs kötelezettségek alól, megszűnik a többféle adóraktár, egyetlen adóraktár marad. A dohánytermékekre és az alkoholos italokra ezentúl nem adójegy, hanem zárjegy kerül, és ez az elektromos cigarettákra is vonatkozik majd, mivel azokat is a dohánytermékek közé sorolja az új jövedéki törvény. Drágábbak is lesznek a cigaretták: a dohánytermékek jövedéki adója három lépésben összesen 29 százalékkal emelkedik 2017 végéig, az első emelésre idén szeptember elsejétől kerül sor.

Az üzemanyagok jövedéki adója is változik, a kormány ugyanis kompenzálni szeretné az alacsony olajár miatt kieső adóbevételeket. Ezután, ha a kőolaj világpiaci ára (egész pontosan az északi-tengeri Brent hordónkénti ára) 40 vagy 50 dollár alá esik (a végleges határt az Országgyűlés húzza majd meg), akkor a gázolaj jövedéki adója 10, a benzin adója 5 forinttal emelkedik. Ugyanakkor a gázolaj adómértékének emelésével azonos mértékben nő a kereskedelmi gázolaj és a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés mértéke.

Még jobban megéri majd a KATA és a KIVA
Komoly könnyítéseket vezetnek be jövő január elsejétől a kisvállalkozások tételes adózásában és a kisvállalatok adójában. A módosítások hatására még többen vehetik majd igénybe ezeket az adónemeket.

Jogdíj fogalmának változása

A javaslat jogharmonizációs célú módosításokat tartalmaz a jogdíjhoz és a bejelentett immateriális javakhoz kapcsolódóan igénybe vehető adóalap-kedvezmények tekintetében. Az új szabályok az OECD által kidolgozott, ECOFIN Tanács által jóváhagyott – a korábbi szabályokhoz képest szigorúbb – módszertan alapján lennének igénybe vehetők. A javaslat módosítja a jogdíj fogalmát, így teremtve meg a módszertan, illetve a szerzői jogról szóló törvény összhangját. A továbbiakban csak bizonyos kizárólagos jogok,

  • a szabadalom,
  • a használatiminta-oltalom,
  • a növényfajta-oltalom,
  • a kiegészítő oltalmi tanúsítvány,
  • a mikroelektronikai félvezető termékek topográfiájának oltalma,
  • a szerzői jogi védelemben részesülő szoftver hasznosítási engedélyéből, felhasználási engedélyéből származó eredmény,
  • a ritka betegségek gyógyszerévé minősítéséből származó eredmény,
  • az említett kizárólagos jogok értékesítéséből nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként történő kivezetéséből származó eredmény,
  • valamint a termékértékesítésből és a szolgáltatásnyújtásból származó eredmény az említett kizárólagos jogokhoz rendelhető hányada minősül jogdíjnak.

A fentieknek megfelelően módosulna a bejelentett immateriális javak definíciója is. A továbbiakban kizárólag a megszerzett, előállított jogdíjra jogosító immateriális javak esetében tehető bejelentés.

Drágítja az albérleteket az új adószabály
Az új adócsomag érinti a bérelt lakások akár 100 milliárd forintos nagyságrendű piacát: a lakóhelyüktől távol dolgozó alkalmazottaknak adott lakhatási támogatás adómentes lehet, emellett a munkáltató adókedvezményt is kaphat. A javaslat fehérítheti az albérletpiacot, valamint drágulást is hozhat, mindezt úgy, hogy a bérlők által fizetett összeg nem feltétlenül növekszik. A lakást bérbeadó magánszemélyek is választhatnák az átalányadózást, azonban ennek mértéke egyelőre nem ismert.

A kapcsolódó adóalap módosító tételek esetében a Javaslat az ún. nexus módszert vezeti be. Ennek megfelelően az immateriális javak szerzése, előállítása érdekében kapcsolt vállalkozástól megrendelt kutatás-fejlesztési szolgáltatás vagy kapcsolt vállalkozástól vásárolt jószág esetén az adózó által figyelembe vehető adóalap kedvezmények korlátozás alá esnek. A kedvezmények kizárólag abban az arányban lennének figyelembe vehetők, amilyen arányt az üzembe helyezésig felmerült – kapcsolt vállalkozástól megrendelt kutatás-fejlesztési szolgáltatás közvetlen költsége, továbbá a kapcsolt vállalkozástól vásárolt (átvett) immateriális javak bekerülési értéke figyelmen kívül hagyásával számított – alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés közvetlen költsége és az ezen javak szerzése, kifejlesztése érdekében felmerült összes közvetlen költség képvisel.

Munkahelyi bölcsődék működésének támogatása

A javaslat alapján a társaságiadó-törvény a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségként nevesítené a munkahelyi bölcsőde üzemeltetésével kapcsolatban felmerült költséget és ráfordítást. (A további, juttatásokat, illetve az egyes cafeteriaelemeket érintő változásokról itt olvashat!)

Hitelintézeti járadék / pénzügyi tranzakciós illeték

A pénzügyi szektort érintően is több módosítás szerepel a tervezetben. Egyrészt kivezetnék a hitelintézeti járadékot. Másrészt, a pénzügyi tranzakciós illetékre vonatkozó szabályozás is több ponton módosulna, így többek között azt pontosítaná a jogszabály, hogy a pénzforgalmi szolgáltatónak nem minősülő hitelt és pénzkölcsönt nyújtó pénzügyi intézménynek készpénzben megfizetett kölcsöntörlesztést is pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettség terheli. Továbbá, hogy a magánszemély egyéni vállalkozói és magánszemélyként használt bankszámlája között végrehajtott fizetési műveletet nem terheli illetékfizetési kötelezettség.

Így választ ki ellenőrzésre a NAV
Sok eszközt kapott a NAV az elmúlt években a kereskedelmi szektor fehérítésére, a kereskedőket leginkább az EKÁER és az online kassza bevezetése érintette érzékenyen. A rendszerek működnek, az adóhatóság – dr. Horváth Gábor, a NAV főosztályvezető-helyettese szerint – minden folyamatnál ott van. De mire figyelnek az említett rendszerek használata során? Mi az, ami „kiszúrja az ellenőrök szemét”?

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek