Adóképviselő: kettő lett, maradhat?

2013. június 26. szerda - 08:09 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Gyakran előfordul a magyar adóügyi eljárásokban, hogy nem egy, hanem több szakember látja el az adózó képviseletét. Erre nagy szükség lehet, mert nincs ember, aki a teljes magyar adórendszerben kiismerné magát, de az eljárás veszélyeket is rejt magában.

Hasznos lehet a több szakértő – Kép: Pixabay

Egyáltalán nem ritka, hogy a folyamatban lévő adóügyi eljárás komplexitása folytán ez a megfelelő szakértelem csak több szakember egyidejű bevonásával biztosítható. Ilyen eset például, amikor az adózót az adóhatóság előtt képviselő könyvelő mellett adószakértő vagy adótanácsadó közreműködése is szükségessé válik egy folyamatban lévő adóhatósági ellenőrzés kapcsán, kifejezetten adójogi kérdések tisztázása érdekében – írta Fekete Zoltán Titusz, az RSM-DTM adómenedzsere legfrissebb blogbejegyzésében.

Nem vitatható, hogy az adóvizsgálat alá vont adózó ügyeit legalaposabban a könyvelője ismeri, de be kell látni azt is, hogy egy „külső szemlélő” egész más aspektusból, szélesebb körből merített tapasztalatokkal vizsgálhatja az adókérdést, és nyújthat támogatást az adózónak.

Amennyiben egy adózó érdekében több képviselő jelenik meg az eljárásban, a legfontosabb az, hogy az adóképviselők a munkájukat összehangoltan végezzék. Ez elsősorban az adózó érdeke, hiszen amennyiben a képviselők egymás eljárási cselekményeiről nem tudva egymásnak ellentmondó nyilatkozatot tesznek, akkor ezzel az adóhatóság szemében az adózó magas szintű képviselete helyett éppenséggel a bizonytalanságot erősítik. Az összehangolás – úgy vélem – az adózó feladata, hiszen az ügy uraként ő áll közvetlen kapcsolatban a képviseletében eljáró személyekkel.

Amennyiben az adóhatóság azt érzékeli, hogy a képviselőként eljáró személytől értékelhető információt nem tud szerezni, vagy a nyilatkozatok követhetetlenek, egymásnak ellentmondóak, akkor közvetlenül az adózóhoz fordul a kérdéseivel. Ez esetben pedig nem valósul meg az adóképviselet célja, hiszen így a képviselőnek adott megbízás ellenére mégiscsak az adózó fog a vizsgálat kereszttüzében állni.

Mi is az az eljárási képviselet?
Az eljárási képviselet célja, hogy a képviselő az adózó helyett vagy az adózó mellett eljárva, őt segítve eljárási cselekményeket végezzen annak érdekében, hogy az adózó jogai maradéktalanul érvényesüljenek. E cél csak akkor valósulhat meg, ha az adóképviselő megfelelő tudással és tapasztalattal felvértezve jár el.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek