Adókedvezmények: jövőre megéri támogatni a filmeket

2014. november 20. csütörtök - 06:08 / piacesprofit.hu
  •    

A jövő évi adótörvények egyik legjelentősebb, a kedvezmények rendszerét érintő eleme átalakíthatja a filmalkotás, előadó-művészeti szervezetek és a látvány-csapatsport támogatások rendszerét.

Kép: Pixabay

A törvény értelmében a támogatást nyújtó adózók jövő év januártól két rendszer közül választhatnak majd:

a jelenleg működő társasági adókedvezmény rendszerének keretein belül nyújtanak támogatást, vagy

az adófelajánlás – jóváírás rendszerében, amely a 2015. január 1-jével hatályba lépő új szabályok szerint („rendelkezés az adóról”) nyílik meg.

Az elfogadott adótörvényekről szóló összefoglalónkat itt olvashatja!

A két rendszert nem lehet egymással párhuzamosan alkalmazni egy adóévben, az adózóknak mindenképpen választaniuk kell. Érdemes tehát kiszámolni, hogy mikor melyik éri meg jobban – figyelmeztet legfrissebb blogbejegyzésében együttműködő partnerünk, a LeitnerLeitner adótanácsadói irodája.

Az eddigi rendszer úgy működött, hogy a vállalkozás támogatást nyújtott egy kiválasztott szervezetnek, és a támogatási igazolás alapján adókedvezményt vehetett igénybe, miközben a támogatás teljes összegét költségként el is számolhatta, vagyis csökkenthette ezzel adóalapját. Az adókedvezményt a támogatás összege alapján lehet igénybe venni a számított adó 70%-ig az adományozás évében és az azt követő 6 évben.

A kedvezménynek korlátot szab a kiegészítő támogatás fizetési kötelezettség, amely mindhárom cél esetén az adományra jutó adóelőny 75%-a. Ezt az alacsonyabb adókulccsal, 10%-kal kell kiszámolni, ha a vállalkozás támogatással is csökkentett adóalapja 500 millió forint alatt van. Hibás kalkuláció esetén: az adományozott összeg legalább 7%-t a szóban forgó adóévat követő 90 napon belül kiegészítő támogatásra kell fordítani. Ennek hatására az elérhető adóelőny, azaz a kapcsolódó adómegtakarítás mértéke és aránya függ a vállalkozás méretétől és a támogatás összegétől. Azt kell tehát mérlegelniük a vállalkozásoknak, hogy az adományozásra szán összeg mértéke hogyan fog hatni adóalapjukra. Mivel a vállalkozások számára sokszor csak év végéhez közeledve tisztázódik, hogy melyik adósávba fognak tartozni, a támogatásokról való döntések is az év utolsó hónapjaira tolódtak eddig.

Mikor mennyit spórolhatunk a cégnek?
Valljuk be: a járulékokon szívesen spórolunk munkáltatóként, akár úgy is, hogy csak a tényleges munkaidő felére jelentjük be a munkavállalóinkat, ám egy esetleges ellenőrzéskor akár a többszörösét is bukhatjuk az így megtakarított pénznek. Ha viszont tartósan munkanélkülit vagy pályakezdőt foglalkoztatunk, legálisan csökkenthetjük kiadásainkat. Összefoglaltuk, ki után és pontosan mennyi járulékkedvezményt vehet igénybe a munkaadó.

2015 januárjától fogva a filmalkotás, előadó-művészet és a látványcsapat-sportok támogatását egy új rendszer szerint is megtehetik a vállalkozások, mely előnyeit tekintve verseng a korábbi előnyökkel. A társasági adókötelezettség alá eső vállalkozások ugyanis ezentúl havonta vagy negyedévente társasági adóelőlegük 50%-ának felajánlásáról rendelkezhetnek majd, cserében év végén adójóváírásra lesznek jogosultak. A felajánlásáról szóló nyilatkozatot az adóéven belül ötször módosíthatják, tehát a kedvezményezett és a támogatás összege ily módon év közben változhat. Év végéig összesen a tárgyévre jutó adó maximum 80%-ról tehetnek majd nyilatkozatot a még fel nem használt keret terhére legkésőbb az év végi feltöltés és a végleges éves adóbevallás időpontjáig.

Az új rendszerben az adóelőlegeket továbbra is be kell majd fizetni az adóhatóságnak, és a felajánlott adóelőleget az adóhatóság fogja továbbítani a kedvezményezettek felé, úgy hogy közben a felajánlás helyességét, a benyújtott támogatási igazolásokat és a támogatók valamint a kedvezményezettek adótartozás mentességét is ellenőrzi. Az új rendszer várható előnye lesz, hogy a kedvezményezett szervezetek részére folyamatos támogatási lehetőséget biztosít, szemben a régi rendszerrel, valamint csökkentheti a vállalkozások adminisztrációs terheit is.

Az új rendszerben a támogatók az adófelajánláshoz kötődően adójóváírást fognak kapni az év végén, ezzel jutnak adóelőnyhöz. Ennek összege, ha adóelőlegből támogat a vállalkozás a felajánlott adó maximum 80%-ának 7,5%-a, ha pedig csak az év végén esedékes adóból ad támogatást, akkor annak 2,5%-a. Érdemes tehát számolgatni, mert az új kedvezmény összege bizony alkalmanként meghaladhatja a régi kedvezmények mértékét.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor