Adókedvezmény: többet kap, aki gyorsan ad!

2013. december 17. kedd - 12:08 / piacesprofit.hu
  •    

Még idén érdemes az előadói-művészi támogatások adókedvezményét kihasználni, mert jövőre a kedvezmény mintegy háromnegyede elveszik – mutat rá a MAZARS. A cég arra is felhívja a vállalkozások figyelmét, hogy a több adó- és járuléknemet is érintő december 20-i határidő után nem csak a késedelmes fizetést, de a nem megfelelő mértékű adófeltöltést is szankcionálja a NAV.

A december 20-i határidő előtt kell lépni – Kép: SXC

December 20-áig számos adó- illetve járulékelőleget kell befizetniük a vállalkozásoknak: így a társasági adó havi vagy negyedéves, a környezetvédelmi termékdíj és az innovációs járulék negyedik negyedéves előlegét, illetve a pénzügyi tranzakciós illeték elmaradását pótló egyszeri befizetésének negyedik részletét. Ugyancsak eddig a határidőig kell feltölteni a társasági adót és a helyi iparűzési adót, amennyiben a vállalkozás éves nettó árbevétele 2012-ben meghaladta a 100 millió forintot.

A 20-i határidő előtt még több kedvezmény felhasználható, összefoglaló írásunkat itt olvashatja!

A társasági adó feltöltési kötelezettségének kiszámításkor érdemes alaposnak lenni, és figyelni a gyakran változó szabályokra és tételekre, hogy elkerülhető legyen a felesleges túlfizetés, illetve az adóhatóság által automatikusan szankcionált alultöltés is – mutat rá a MAZARS összefoglalója.

„Célszerű már a feltöltési kötelezettség kalkulálásakor végiggondolni, hogy az idei évben hogyan tudjuk csökkenteni az adókötelezettségünket, milyen adóalap-csökkentő tételek alkalmazására, illetve milyen adókedvezmény igénybevételére van mód társasági adóban – foglalta össze Csizmadia Heléna, a MAZARS adóigazgatója. Például a fejlesztési adókedvezménnyel vagy a hosszú lejáratú kötelezettségek átértékelésének árfolyamnyereségével már feltöltéskor is számolhatunk.”

Így rendelkezhet saját adójáról – legalábbis részben
Tudja, hogy vannak olyan lehetőségek – és ezt egy adótanácsadó biztosan állíthatja – amikor fizetendő adójáról eldöntheti, hogy azt a költségvetés feneketlen bugyrába teszi-e, vagy saját maga dönt annak felhasználásáról? A Piac&Profit adószakértője segít!

A szakember felhívja a figyelmet, hogy egyes adóalap-csökkentő tételek tartalma évről-évre változhat, így nem szabad „rutinból” számolni. Példaként hozható – amire sokan nem figyeltek fel –, hogy 2012-től saját tevékenységi körben végzettnek minősülhet, és így adóalap csökkentésre jogosíthat olyan K+F tevékenység is, amelyben a vállalkozás csak finanszírozóként vesz részt a megállapodásban, de saját munkavállalóval vagy eszközzel nem. Emellett például azt is fontos szem előtt tartani, hogy az elhatárolt veszteséggel maximum 50%-ig lehet az adóalapot csökkenteni.

A feltöltéskor a különböző adókedvezmények, köztük a látvány-csapatsportok, valamint a művészeti szervezetek támogatására fordított összeg is figyelembe vehető. Jövőre azonban nem csak a látvány-csapartsport támogatási kedvezmény rövidül meg az úgynevezett kiegészítő támogatás kötelezettségének bevezetésével – amellyel a támogatás miatti korábban elérhető adóelőny gyakorlatilag 75%-a elveszik –, hanem az előadó-művészi támogatások esetében is bevezetésre kerül ez a szabály.  Emiatt különösen megéri még idén támogatni a cég számára szimpatikus szervezetet, de szem előtt kell tartani, hogy ilyen esetekben szigorú adminisztratív és jogvesztő határidőknek kell megfelelni. A támogatást december 31-ig át kell utalni, és nem szabad megfeledkezni az időben történő adóhatósági bejelentésről sem, mivel ez év májusától ez az adókedvezmény igénybevételének jogvesztő feltétele. A támogatás nyújtása miatti alacsonyabb adókötelezettséggel egyébként már az idei feltöltésnél számolni lehet.

A 2014-es adóváltozásokról részletesebben itt olvashat!

Csizmadia Heléna elmondta: a jövő évi adócsomag kihirdetését követő naptól – 2013. november 30-tól – hatályos az adózás rendjéről szóló törvény azon rendelkezése, amely szerint a nem megfelelő mértékű feltöltése miatti 20% mulasztási bírság alapjának számításakor figyelmen kívül kell hagyni a december 20. és a mérlegfordulónap közötti árfolyamkülönbözet miatti adóalapot képző árfolyamnyereségeket. Ez tehát azt jelenti, hogy már az idei feltöltésnél sem kell előre megbecsülni az év végi árfolyamot, és emiatt esetleg túltölteni, hanem tényszerűen a december 20-i árfolyammal számolhatunk a feltöltés kalkulálásakor – tette hozzá a szakember.

A szakember hozzátette: december 20-ig az innovációs járulékot minden járulékfizetésre kötelezettnek fel kell töltenie, annak is, aki társasági adó és IPA feltöltésre egyébként nem kötelezett; az energiaellátók jövedelemadóját pedig csak azoknak az energiaipari cégeknek, amelyek 2012-es nettó árbevétele meghaladta az 50 millió forintot.

Nem csak a költségvetésbe mehet az adó!
Van rá lehetőség, hogy a befizetett társasági adó ne teljes egészében a költségvetés feneketlen bugyrába kerüljön. Támogathatunk belőle például sportot. Szakértőnk segít, hogyan.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor