Adócsökkentés: két és fél százalékkal csökkenek a munkáltatói terhek

2017. október 13. péntek - 12:12 / piacesprofit.hu
  •    

Kettő helyett két és fél százalékkal csökkennek a vállalkozásokat terhelő adókulcsok 2018-tól. Az adóék csökkentése lehetőséget biztosít a vállalkozásoknak, hogy tovább javítsák a hazai munkakörülményeket.

Két és fél százalékponttal csökkennek a vállalkozásokat érintő közterhek, amennyiben az Országgyűlés megszavazza Varga Mihály kedden benyújtott törvényjavaslatát; a nemzetgazdasági miniszter szerint beváltotta a reményeket a tavaly aláírt novemberi hatéves bérmegállapodás, ezért indítványa értelmében jövő januártól 2 helyett 2,5 százalékponttal lesznek kisebbek a munkáltatói adók.

A megállapodás értelmében 2018. január 1-jével húsz százalékra csökkenne a szociális hozzájárulási adó mértéke. „Miután a versenyszféra átlagos bruttó bérnövekedése az idei év első kilenc hónapjában számítások szerint eléri a 11 százalékot, újabb fél százalékpontos enyhítés léphet életbe 2018 elején” – szögezte le a miniszter. Megjegyezte, hogy csak ez a fél százalékpont több mint negyven milliárd forintot hagy a munkaadóknál.

Close up of female accountant making calculations. Savings, finances and economy concept

Kép:Fotolia

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte azt is, hogy a szociális hozzájárulási adó mellett az egészségügyi hozzájárulás 22 százalékos mértékű kulcsa szintén csökken 19,5 százalékra. Így például az úgynevezett egyéb jövedelmük után a magánszemélyeknek is kevesebb közterhet kell fizetniük jövőre.

Finomhangolás: így változik a termékdíj szabályozása jövőre
2018. január 1-től menetrendszerűen módosul a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény, ennek tervezete a napokban került fel az Országgyűlés honlapjára. Bár az elmúlt időszakban nem volt olyan év, amikor ne módosult volna a termékdíj szabályozás, a finomhangolás tovább folytatódik.

Jó irányba tett lépés az adóék csökkentése

„A hazai munkaadók előtt álló egyik legnagyobb kihívás a megfelelő képzettségű és kellő motiváltsággal rendelkező munkaerő felkutatása és megtartása. A humán kapacitások elégtelensége már rövidtávon is kedvezőtlen hatással van a gazdaság teljesítőképességére. A most bejelentett módosításokkal olcsóbbá válhat a foglalkoztatás, ami a munkaadók számára – legalább részben – forrást biztosít a szükséges fejlesztések végrehajtására és a munkavállalók fokozottabb megbecsülésére.” – vélekedett a módosítást kommentálva Pankucsi Zoltán, Deloitte adó- és jogi tanácsadás osztályának igazgatója.

A szakember szerint azonban az előrelépés érdekében a munkaadóknak is vonzóbbá kell tenniük a munkavégzés feltételeit, akár a munkakörülmények javításával, a feladatok újraszervezésével, akár a fizetések emelésével. A szűkös humánerőforrás-kapacitások jó alkalmat adnak arra, hogy minden vállalkozás felülvizsgálja a folyamatait, és ahol lehet, ott egyszerűsítsen, változtasson, és ezzel javítsa a működése hatékonyságát.

„Ma már ebből a gondolkodásból nem hagyható ki a robotizálás sem, amelynek során a rutinfeladatok kiválthatók gépekkel és szoftverekkel. Így az egyre értékesebbé váló humán erőforrás a nagyobb hozzáadott értékű, és komolyabb kihívást jelentő teendőkre tud koncentrálni, amelyek minden bizonnyal a munkavállalók számára is vonzóbbak” – vélekedett Pankucsi Zoltán.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek