Adócsökkentés: csak kulcsrakész házra?

2016. február 11. csütörtök - 11:05 / piacesprofit.hu
  •    

Az építőipari kivitelezők 2016. évi találós kérdése, hogy mit jelent az áfa tv. 10. § d) pontjában megfogalmazott előírás. Kérdés az, hogy milyen szintig kell megépíteni egy lakóházat ahhoz, hogy a kivitelező 5 százalékos áfakulcsot alkalmazzon? A hivatalos szervek kétfajta egymástól teljesen eltérő tájékoztatót tettek fel a honlapjukra.

csak az év végére jöhet fellendülés

Kép: SXC

A NAV honlapja szerint akkor számlázhat a vállalkozó 5 százalékos adókulccsal, ha legalább szerkezetkészre építi a lakóházat. Az NGM honlapján a CSOK-szabályokkal kapcsolatosan közzétett álláspont szerint a kivitelezőnek kulcsrakészen kell az épületet elkészíteni ahhoz, hogy 5 százalékosan számlázhasson. A két álláspont között mintegy 50 százalékos készültségifok-különbség mutatkozik, ami teljes bizonytalanságban tartja a felforrósodott ingatlanpiacot.

Ha a két álláspont közül a NAV honlapja szerinti emelkedik „jogerőre”, a magánszemélyeknek problémát fog okozni, hogy a lakás szerkezetkészre történő építését követően felmerült építőanyag és szakmunkák költségeinek az áfatartalmát nem téríttethetik vissza, amelyre egyébként 5 millió Ft-ig lehetőség lenne – mondta Vira Sándor, a SALDO Zrt adószakértője.

E bizonytalan jogi helyzetben akkor járnak el a magánszemélyek és a vállalkozók körültekintően, ha olyan kivitelezési szerződést kötnek, amelynek során kulcsrakészen adják át az ingatlant. Ez esetben a teljes kivitelezést 5 százalékos áfa terheli.

Egyúttal a SALDO tanácsadó igazgatóhelyettese hozzátette: „Semmiképpen ne kössenek olyan szerződést a felek, amelyben azt vállalja a kivitelező, hogy szerkezetkészen adja át az ingatlant. Ha nem kulcsra kész állapotra szerződnek, akkor az egyes munkafázisokra külön kössenek szerződést.” A vállalkozó 27 százalék áfát fog felszámítani ez egyes munkafázisokról kiállított számláiban, azonban az áfa ekkor visszatéríttethető maximum 5 millió Ft összegben.

Itt vannak a CSOK mától érvényes szabályai
A használt lakások vásárlásához, bővítéséhez biztosított családi otthonteremtési kedvezményről (csok) megjelent kormányrendelet szerint egy gyerek után 600 ezer, két gyerek után 1 millió 430 ezer, háromnál 2 millió 200 ezer, négy vagy több gyerek esetén pedig 2 millió 750 ezer forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek