Adóbevallásban is segít az Uber

2016. április 30. szombat - 16:03 / piacesprofit.hu
  •    

A litván adóhatóság és az Uber “okos” adóbevallási platformot fejleszt közösen. Az észt adóhatósággal kötött partnerség után ez már a második ilyen megállapodás az Európai Unióban.

uber

Kép: Pexels

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a litván adóhatóság (VMI) az Uberrel. Az együttműködő felek egy olyan modern, “okos” jövedelemadózási platform létrehozását tervezik, amely egyszerűsíti az adóbevallást a digitális gazdaság szereplői számára. Az együttműködés keretében indítandó kísérleti programhoz az Uber autós partnerei is csatlakozhatnak.

Nálunk ezzel szemben újabb szankciókkal nézhetnek szembe az Uber-sofőrök.

“Hatóságként értelemszerűen nyitottak vagyunk az együttműködésre valamennyi adófizetőnkkel. Miközben a törvényalkotás lemaradásban van, lassan követi a modern technológiát alkalmazó üzleti világot, a mi dolgunk az, hogy segítsük ezen szereplőket abban, hogy pontosan ki tudják számolni, és időben be tudják fizetni az adót, ezáltal is hozzájárulva az államkassza bevételeihez” – nyilatkozta Dainoras Bradauskas, a litván adóhatóság vezetője. Hozzátette, hogy az adóhatóság tevékenységének legfontosabb célja az adófizetők támogatása, és az adóhatóságnak is progresszív módon kell viszonyulnia a digitális gazdaság nem szokványos területéhez.

Verseny 2.0: az Uber-hatás
A közösségi gazdaság szexi és korszerű, ezért ma az a megközelítés dívik, hogy az ellene küzdőknek inkább haladniuk kellene a korral. A képlet azonban ennél bonyolultabb. A szabályokat egyelőre jó részben kikerülő, új platformon versenyző cégek színre lépésével egyesek szerint a kapitalizmus legvadabb időszaka tér vissza.

Az Uber legutóbb az Észtországban kötött partnerséget, ezt követi most a litván együttműködés.

Enn Metsar, az Uber baltikumi régióért felelős vezetője azt mondta: “Az Uberhez hasonló digitális platformok óriási gazdasági előnyt jelentenek a városok számára, rugalmas kereseti lehetőséget teremtve több ezer litván embernek. Izgatottan várjuk a partnerséget egy újabb progresszíven gondolkodó adóhatósággal a Baltikumban. Közös célunk, hogy olyan modern és hatékony kereteket teremtsünk, amelyben mind a fogyasztók, mind pedig az állam a lehető legjobban tud profitálni az egyre növekvő digitális gazdaság nyújtotta előnyökből.”

Nem ez az első alkalom, hogy Litvániában együttműködést kezdeményeznek az Uberrel. Vilnius önkormányzata 2015 októberében Európában elsőként írt alá szándéknyilatkozatot az Uberrel a fuvarmegosztás támogatásáról. Ez segített abban, hogy végül 2015 novemberében elindult az UberX szolgáltatás a városban.

Oszd meg és adózd le
Uber-sofőrök ellen tüntető taxisok az utcán, a szállodákat és hagyományos szállásnyújtókat tömörítő civil szervezetek aggodalmairól szóló újságcikkek az elektronikus újságok hasábjain és még sorolni lehetne, hogy ez az új és félelmetes gyorsasággal terjeszkedő gazdasági szegmens milyen mélységben szántotta fel a korábbi piaci szereplők lába alatt az addig biztos talajnak látszó alapzatot.