A mobilunk nem hagy nyaralni

2012. június 13. szerda - 17:34 / piacesprofit.hu
  •    

Az üzletemberek többsége a nyaralás alatt sem képes elszakadni a munkájától egy felmérés szerint. A technológia fejlődésével egyre könnyebb akár a tengerpartól is belelátni a cég ügyeibe, azonban ennek a folyamatos, akár virtuális jelenlétnek hátrányai is vannak.

 

Kép:sxc
Kép:sxc

A magyar üzletemberek 43 százaléka idén nyáron sem fogja kipihenni magát – állítja a Regus jelentése, amely 80 ország több mint 16 000 válaszadójának részvételével készült. Ahelyett, hogy a medence partján lazítana vagy a családjára és barátaira szánná az idejét, az emberek közel kétötöde napi egy-három óra munkát igyekszik beszúrni a nyaralás programjai közé. A kikapcsolni képtelen üzletemberek 17 százaléka súlyos munkamániás: szeretteiket elhanyagolva a nyaralás alatt is naponta több mint három órát dolgoznak.

A magyar alkalmazottak nem csak túl sok munkát visznek magukkal a nyaralásra, de képtelenek megválni okostelefonjaiktól (egy nap többször nyúlunk a telefonunkhoz, mint kilincshez) és netbookjaiktól: 29 százalékuk állítja, hogy a szabadság mindössze a megszokott üzletmenet kissé csökkentett módú változata. Pihenés helyett a nyaralásuk kétségbeesett zsonglőrmutatvánnyá alakul a munkahelyi feladatok, valamint a háborgó partnerek és a csalódott gyerekek között egyensúlyozva.

A rengeteg okostelefon, netbook és a mindenhol elérhető internetkapcsolat miatt egyre nehezebb igazán kikapcsolódni.

Christoph Volni, a Regus magyarországi vezetője a felmérés eredményei kapcsán megjegyezte: „A technológiai fejlődés előnye és egyben hátránya is, hogy az alkalmazottak mindig elérhetővé váltak. Egyesek számára túlságosan nagy a kísértés, hogy egy pillanatra ránézzenek az e-mailjeikre, innen pedig már csak pár lépés egy-két feladat elvégzése. A rengeteg okostelefon, netbook és a mindenhol elérhető internetkapcsolat miatt egyre nehezebb igazán kikapcsolódni. Ha viszont szeretnénk megőrizni egészségünket, fontos néha szünetet tartani, és kizárólag a barátokkal vagy a családdal foglalkozni."

„Azért, hogy a nappali családi programokban részt vehessenek, sokan éjszaka próbálnak meg dolgozni. Ezzel viszont nem csak egy lépéssel közelebb kerülnek a kiégés állapotához (ami már nem csak a negyvenes-ötvenes, de a harmincas korosztályt is veszélyezeteti), hanem a többiek nyaralását is tönkreteszik. A vállalatoknak meg kellene vizsgálniuk, hogy a dolgozók kímélése érdekében hogyan növelhetnék a produktivitást és hatékonyságot. Csak úgy érhetik el, hogy alkalmazottaik boldogok, egészségesek és egyben produktívak is legyenek, ha nem támogatják, hogy a munkát is a magánélet részévé tegyék. A rugalmas munkaidő bevezetése, az otthonhoz közelebb eső munkahely biztosítása és az ingázás megszüntetése szintén ezt a célt szolgálja. Ennek köszönhetően a vállalkozások hatékonyabbá válhatnak, és az üzletemberek is megengedhetik maguknak a valódi kikapcsolódást."