A lista, melyre sokan felkerülnének

2011. március 06. vasárnap - 10:56 / MTI
  •    

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) elkezdte közzétenni honlapján a szabályosan működő vállalkozások pozitív listáját. A pozitív listára vételükről a vállalkozások hatósági okmányt is kapnak, s azt az üzletben, vendéglőben kifüggeszthetik.

Az NFH honlapján megyei bontásban azok a vállalkozások szerepelnek, amelyeknél három országos vizsgálati program során sem találtak semmilyen rendellenességet, a megelőző egy évben pedig nem alkalmaztak velük szemben szankciót, illetve nem volt megalapozott panasz ellenük.

Fülöp Zsuzsa, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy az elsők között közzétett pozitív lista az árfeltüntetés és árfelszámítással kapcsolatos témavizsgálat során ellenőrzött vállalkozásokat tartalmazza. A lista folyamatosan bővül majd az  ellenőrzésekről beérkező jegyzőkönyvek alapján.

A pozitív listára vételükről a vállalkozások hatósági okmányt is kapnak, s azt az üzletben, vendéglőben kifüggeszthetik. Az igazolást elnyerő vállalkozás vállalja az esetleges utóellenőrzést, és amennyiben egy utó- vagy újbóli ellenőrzés során a hatóság jogsértést tár fel, az üzletben kifüggesztett dokumentumot el kell távolítani, és lekerül a hatóság pozitív listájáról. A vállalkozások mindemellett tudomásul veszik, hogy a pozitív minősítéssel rendelkezőkkel szemben bejelentett panaszokat a hatóság soron kívül kivizsgálja – olvasható az NFH honlapján.