A budapestiek a legaktívabbak

2008. október 05. vasárnap - 07:20 / MTI
  •    

Legtöbben Budapesten éltek a mikrohitel nyújtotta lehetőséggel, ahol közel félmilliárd forint hitel vettek fel. A főváros után Pest megye következik.

Az Új Magyarország Mikrohitel Programban a 2008 január végi indulás óta eddig 617-en vettek fel több mint 2,9 milliárd forint hitelt. A Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. összesítése szerint legtöbben, kilencvennyolcan Budapesten éltek a lehetőséggel, ahol 497,874 millió forint hitel vettek fel. A főváros után Pest megye következik, ahol nyolcvanan 387,3 millió forintnál több hitelt kaptak. Jelentős a mikrohitel kihelyezés Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya, Zala megyében.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a kis- és középvállalkozásokat támogató intézkedési csomag részeként a héten jelentette be, hogy kedvezőbbé válnak a mikrohitelek igénylési feltételei. A jelenleg felvehető beruházási mikrohitel összege hatmillió forintról tízmillió forintra, az öt év futamidő tíz évre emelkedik.

A forgóeszközre felvehető mikorhitel esetén pedig két hitelfelvétel között jelenleg előírt hat hónap kivárási idő egy hónapra mérséklődik. A miniszter úgy becsülte, hogy a közvetítő szervezetektől függően október végétől, november elejétől már az új feltételekkel juthatnak hozzá a mikrohitelhez a vállalkozások.