A vesztegetési botrány után is levegőben marad az Airbus

2018. január 19. péntek - 17:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az Airbus konszern 100 millió euró befizetése ellenében megúszhatja az Eurofighter-ügyet: a cég úgy tudott eladni 1.7 milliárd euróért 15 harcigépet Ausztriának, hogy nagy összegekkel vesztegettek meg illetékeseket, köztük vezető politikusokat.

Az osztrák légierő korszerűsítésére kiírt pályázaton sok cég indult. Mint utóbb kiderült, az Airbus (akkori nevén EADS) úgy tudta megnyerni a tendert, hogy munkatársai közvetítőkön keresztül egy sor döntési helyzetben lévő osztrákot, köztük politikusokat vesztegettek meg nagy, milliós összegekkel. Az egyik elszámoláson előkerült például bizonyos “Dr. Luessel”neve. Mögötte Wolfgang Schüssel, akkori néppárti osztrák kancellárt sejtik.eurofighter

Az ügyben évek óta nyomozó német és osztrák ügyészség végül nem tudta azonosítani a vesztegetési pénzek elfogadóit, de annyit bizonyítani tudtak, hogy a nagyvállalat csalárd módon számolta el ezeket az összegeket és levonta azokat adóalapjából.

Hír szerint a müncheni ügyészség most alkut ajánlott az Airbusnak: ha befizeti az elcsalt, 90 millió eurós összeget adóhátralékként, hozzá 10 milliót bírságként, nem állítják bíróság elé a konszernnek az ügyben sáros korábbi és jelenlegi munkatársait. (Forrás: Süddeutsche Zeitung).

A tipikus elkövető évek óta nálunk dolgozik
Egyre sokrétűbb visszaélésekre kell számítani a gazdasági bűncselekményekben – derül ki a PwC felméréséből. A tipikus elkövető pedig nem kívülről jön, hanem nálunk dolgozik.