A vásárlási hisztéria napján sztrájkolnak az Amazonnál

2019. november 29. péntek - 15:14 / PP/MTI
  •    

A német szolgáltató szektor vezető szakszervezete, a Ver.di a követelések nyomatékosítására a karácsonyi szezon nyitányának két kiemelt napjára, az úgynevezett fekete péntekre (Black Friday) és a rákövetkező hétfőre (Cyber Monday) időzítette a sztrájkot, amikor az Amazon és versenytársai különleges kedvezményekkel csábítják a vásárlókat.

Az online áruház több raktárközpontjában, például az egyik legnagyobb telephelyen, Lipcsében kedden is sztrájkolnak majd. A társaság szerint a vásárlókat nem sújtja a munkabeszüntetés, a megrendelt árucikkeket időben kiszállítják.

A Ver.di évek óta szervez sztrájkokat az Amazonnál, legfőképpen méltányos bért követelve. Álláspontja szerint az Amazon alkalmazottai kiskereskedelmi dolgozók, ezért a kiskereskedelmi ágazatban érvényes bértábla alapján kell megfizetni őket.

Az Amazon székháza Kaliforniában Kép: Depositphotos

Kép: Depositphotos

A munkaadó szerint ez tévedés, a dolgozók valójában a szállítmányozás területéhez tartozó tevékenységet végeznek, ezért a szállítmányozásban megszokott – a kiskereskedelemben elérhetőnél alacsonyabb – fizetés jár nekik.

A Ver.di elfogadható munkakörülményeket is követel. Az Amazon munkavállalóit rendkívüli terhelésnek teszik ki, minden egyes munkanap „egy hajsza”, amibe sokan belebetegednek – nyilatkozott a szakszervezet illetékese, Orhan Akman. A társaság szerint ezek a kijelentések sem helytállóak, a sztrájkra reagáló közleményük szerint az Amazon fair munkaadó.