A vállalatok fele tejesen védtelen a kibertámadásokkal szemben

2018. február 02. péntek - 06:10 / piacesprofit.hu
  •    

A szervezetek több, mint 50 százaléka nem rendelkezik anti-exploit technológiával, ami azt jelenti, hogy az adatlopások és a WannaCryhoz hasonló összetett támadásokkal szemben védtelenek. 2018-ban komoly fejlesztésekre lesz szükség az informatikai biztonság elleni támadások kivédése érdekében.

A Sophos, The State of Endpoint Security Today felmérése kimutatta, hogy a vállalatok milyen mértékben vannak kitéve az ismételt zsarolóvírus támadásoknak és mennyire sebezhetők az exploitokkal – szoftver sérülékenységet hasznosító kód –  szemben. A felmérés kérdéseire több, mint 2700 középvállalatoknak dolgozó informatikai döntéshozó válaszolt a világ minden tájáról.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A legfőbb eredmény az, hogy a vállalatok továbbra sem képesek felvenni a harcot napjaink gyorsan fejlődő fenyegetéseivel. A zsarolóvírus továbbra is komoly problémát jelent világszerte. A válaszadó szervezetek 54 százalékát érte tavaly támadás, további 31 százalékuknál pedig számítanak arra, hogy előbb-utóbb az ő cégük is áldozattá válik. A felmérésben résztvevőket átlagosan két támadás érte.

„A zsarolóvírus újra és újra megjelenhet ugyanannál a szervezetnél. Tudunk olyan digitális bűnözőkről, akik négy különböző zsarolóvírus családot indítanak félórás időközökkel, így biztosítva azt, hogy legalább az egyik megkerüli a biztonsági rendszert és sikeres támadást hajt végre.” – nyilatkozta Dan Schiappa, a Sophos alelnöke.

„Ha az IT szakemberek nem tudják teljes mértékben megtisztítani a rendszereket a zsarolóvírusoktól és más veszélyektől a támadásokat követően, sebezhetőek maradnak az újabb rosszindulatú kísérletekkel szemben. A digitális bűnözők több támadómódszert alkalmaznak a siker érdekében, akár több zsarolóvírus keverékét használva egyetlen kampány során, vagy más esetekben távoli hozzáférési lehetőségeket szereznek, megfertőzve egy szervert vagy kikapcsolva a biztonsági szoftvert.”

Pár ezer dollárért bárkiből válhat kiberbűnöző
A Kaspersky Lab kutatói olyan új, ATM-eket célzó malware-t fedeztek fel, amelyet nyíltan árultak a DarkNet piacán. A Cutler Maker három összetevőből áll, amely lehetővé teszi egy ATM kirablását, ha a támadó fizikailag képes hozzáférni a géphez. Az eszközkészlet, amely által akár több száz millió forintot lehet ellopni, mindössze 1 310 000 forintért (5000 dollár) könnyedén megvásárolható, és még használati utasítást is kapunk mellé.

A Sophos szerint a támadások kíméletlen jellege, a zsarolóvírus-szolgáltatások sikere, a még komplexebb fenyegetések előjelzései és a WannaCryhoz vagy NotPetyához hasonló férgek újjáéledése miatt a vállalatoknak súlyos fejlesztéseket kell véghez vinniük informatikai biztonság terén. Sőt az is kiderült, hogy a tradicionális végpont/endpoint biztonsági szoftverek manapság már nem elegendők a zsarolóvírus fenyegetések kivédéséhez.

Sajnos a Sophos felmérése komoly hiányosságra mutatott rá az exploitok elleni technológiák tudatossága terén, hiszen a megkérdezettek 69 százaléka nem tudta pontosan meghatározni az anti-exploit szoftver definícióját.  Ebből fakadóan nem meglepő, hogy 54 százalékuk semmilyen anti-exploit védelemmel nem rendelkezik. Ezek a számok arra is utalnak, hogy a vállalatok jelentős részénél abban a tévhitben élnek, mely szerint védettek ezzel az általános támadási formával szemben, miközben valójában rendkívüli kockázatnak vannak kitéve.

Habár a válaszadók 60 százaléka elismerte, hogy az endpoint védelmük nem elegendő a támadások megakadályozásához, csak 25 százalékuk rendelkezik prediktív technológiákkal, mint a gépi tanulás vagy a deep learning, míg a maradék 75 százalék védtelen az ismételt zsarolóvírus támadásokkal, exploitokkal és fejlődő összetett fenyegetésekkel szemben. 60 százalékuk tervezi, hogy prediktív technológiát vezet be egy éven belül. A megkérdezettek 56 százaléka elismerte, hogy nem teljesen értik a különbséget a gép tanulás és a deep learning között.

 

 

 

 

 

 

 

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek