A vállalatok és a háztartások is növelték megtakarításaikat júniusban

2017. augusztus 02. szerda - 17:16 / PP/MTI
  •    

Júniusban a vállalatok 7,5-szer, a háztartások 4-szer annyi betétet helyeztek el, mint amennyivel tartozásaik nőttek új hitelek felvétele miatt a belföldi pénzintézetekkel szemben - derül ki a hitelintézetek összevont mérlegéről szerdán kiadott MNB-jelentésből.

A háztartások hitelállománya  szezonális igazítás nélkül 32,3 milliárd forintos növekedést mutatott júniusban. A forinthitelek állománya 32,8 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahitelek állománya 0,5 milliárd forinttal csökkent. A hitelek összegének négyszeresével 129,3 milliárd forinttal nőttek a háztartások betétei. A forintban  99,9 milliárd forintos, míg a devizában 29,4 milliárd forintos nettó betételhelyezés történt.

yugdíjra tennénk a cafeteriát

Kép:PP archív

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya csak a tranzakciókat figyelembe véve 7,0 milliárd forintos csökkenést mutatott. A forinthitelek állománya 10,4 milliárd forinttal csökkent, ugyanakkor a devizahitelek állománya 3,4 milliárd forinttal emelkedett.

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – 53,0 milliárd forinttal nőtt. forintban 138,3 milliárd forintos nettó betételhelyezésre, míg a devizában 85,3 milliárd forintos nettó betétkivonásra került sor.

A jegybank adataiból kiderül, hogy az önkormányzatok is hasonlóképpen jártak el 20,9 milliárd forintos hitelfelvétellel szemben 81 milliárd betétet helyeztek el.

Egyedül a központi költségvetés eladósodottsága nőtt, ám az is csak attól, hogy több betétet, 269,2 milliárd forintot vont ki a megtakarításaiból annál a nettó 68,1 milliárd forintnál, amennyivel a belföldi bankokkal szemben döntően állampapírokban megtestesülő adósságát csökkentette.

A társasházak is rákaptak a lakástakarékra
Évente több mint 10 százalékkal nő azoknak a társasházaknak és lakásszövetkezeteknek a száma, amelyek lakástakarékpénztári megtakarítást indítanak korszerűsítési és felújítási terveik finanszírozásához.