A szerbek és az oroszok már az előszobában vannak

2018. április 03. kedd - 15:55 / piacesprofit.hu
  •    

Az elmúlt hat hónapban az Otthon Centrumnál érdeklődő ügyfelek a legnagyobb arányban (51,0%) társasházi lakást kerestek, ezt követte a családi ház-vásárlási szándék (40,0%). A tavaly szeptemberi felméréshez képest a családi házak iránti érdeklődés 6%-kal csökkent, míg a társasházi lakások iránt ugyanennyivel nőtt.

A családi házat keresők közel 1 százaléka kifejezetten tanyát szeretett volna vásárolni. Hagyományos vályog, illetve vegyes falazatú ingatlanok iránt az ingatlankeresők 5,5 százaléka érdeklődött, ami meglepő módon közel két és félszerese a könnyűszerkezetes épületek iránt érdeklődők arányának.

lakás

Kép: Pixabay

Az Otthon Centrumnál érdeklődők legnagyobb arányban (41%) Budapesten kerestek ingatlant, a második legkeresettebb Pest megye volt (18,9%).

Jelentős érdeklődés jellemezte Komárom-Esztergom (6,3%) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is (4,9%). Ezzel szemben nagyon alacsony (1% alatti) volt az érdeklődés Békés, Heves, Nógrád megye ingatlanai iránt.

10 és 15 millió Ft között Budapest volt a keresők célpontja: a keresések közel 20,5 százaléka, ami azonban 10%-kal kevesebb, mint ősszel. A Pest megyei ingatlanok iránt viszont ebben az árkategóriában jelentősen nőtt az érdeklődés és elérte a 17%-ot.

Az agglomerációban is kilőttek a lakásárak
A drágulás mindenhol érezhető, egyes szektorokban majdnem elérte a 20 százalékot. A főváros környéki ingatlantranzakciók közel 60 százaléka a déli és az északi agglomerációs szektorban zajlott tavaly.

100 millió feletti ingatlan iránt gyakorlatilag csak Közép-Magyarországi régióban volt igény és nem meglepő módon az érdeklődések 85%-a fővárosi ingatlanra irányult.

A keresők legnagyobb arányban a két és három szobás ingatlan után érdeklődtek, ezt követte a négyszobás ingatlanok iránti érdeklődők aránya. Viszonylag magas, 13,3 százalékos arányban kerestek ennél nagyobb ingatlant (például olyan társasházat, amely egyben megvásárolható, villát, illetve kastélyt), míg az egy szobás lakások iránt a keresők csak 10,2%-a érdeklődött.

Az ingatlanvásárlók 98,6%-a magyar állampolgár volt. A többi vásárló döntően európai állampolgár, negyede szerb vagy orosz állampolgár. Nyugat-Európából a németek voltak a legaktívabbak (az európai vásárlók 7,8%-a), a tavalyi legaktívabb angolokkal szemben. Európai állampolgárokon túl mindössze néhány iráni, török és izraeli vásárolt lakást az Otthon Centrumnál.