A startupok a Brexit nagy nyertesei

2016. október 26. szerda - 12:03 / piacesprofit.hu
  •    

A Deloitte kockázati tőke bizalmi felmérése szerint a Brexit egyértelműen csorbította a befektetői bizalmat, azonban az elkövetkező időszak befektetői piaca növekvő tranzakciókkal és új ügyletekkel tud tovább erősödni. A kis megingás „győzteseinek” befektetői szempontból egyértelműen a startupok bizonyulnak.

brexit, brint és uniós zászlók

Kép:Fotolia

A tavaszi ugrást követően a júniusi Brexit népszavazás némiképp negatív hatással volt az EU tőkepiacára és a közép-európai befektetők bizalmára: az index jelenleg 109 ponton áll, ami azonban még így is jócskán felülmúlja a tavaly ilyenkor regisztrált eredményeket.  Egyelőre Európa- és világszerte is csak becsülni lehet, hogy milyen gazdasági folyamatokat indíthat el a Brexit-szavazás eredménye. A szavazás óta Nyugat-Európában, és főleg az Egyesült Királyságban lassult le a befektetői tevékenység. Az, hogy a befektetői bizalom nem esett drasztikusabban, a régió rugalmasságát és kitartását mutatja – derült ki a Deloitte felméréséből.

A globális folyamatok tükrében mindenképpen beszédes adat, hogy jelenleg csupán a válaszadók 7%-a várja, hogy a nemzetközi kihatással is bíró körülmények az elkövetkező fél év során pozitív irányba fognak változni, míg tavasszal ez az arány a megkérdezettek csaknem negyede, 24% volt. Bár továbbra is hozzávetőlegesen egyharmaduk várja a helyzet további romlását, vagyis mégsem uralkodott el annyira a pesszimizmus. A válaszadók csaknem kétharmada ezeknek megfelelően a régió gazdaságainak mielőbbi stabilizálását sürgetné.

A siker titka? Hit és tudás!
Mit keresnek egy startupban a magyarországi befektetők, milyen problémákkal küzdenek ezek a vállalkozások és milyen kilátásaik vannak? Az idén 25 éves Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) által szervezett beszélgetésen hat, már sikeresnek mondható, több éve működő hazai startup vezetője osztotta meg velünk tapasztalatait.

„A felmérésünk szerint a közép-európai gazdasági várakozások enyhe hanyatlása ellenére a befektetők a vállalatok hitelelérési lehetőségeit továbbra is nagyon jónak tartják. A tavalyi 70%-hoz képest idén már 83%-uk nem vár változást a hitelekhez való hozzáférés terén, ami várhatóan serkenteni fogja az üzleti aktivitást. Mindezt az is alátámasztja, hogy a következő fél évben már a megkérdezettek 20%-a várja a tranzakciók méretének növekedését, és a válaszadók 70%-a kíván új ügyletekre koncentrálni. Ez így együtt egyértelműen kecsegtetőbb, mint 2004 és 2007 között, a felmérés és a befektetői kedv „aranykorában”. GDP-növekedés tekintetében, a 2016. harmadik negyedévére becsült 2,9%-kal  Közép-Európa továbbra is a kontinens legerősebb régiójának számít”  – mondta Seres Béla, a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere.

A válaszadók az új befektetési terepeket illetően – és a bizonytalan gazdasági környezettel összhangban –, inkább „biztosra mennek”, és a piacvezetőket célozzák meg (a tavalyi 51%-kal szemben idén már a megkérdezettek 67%-a). A feltörekvő középvállalatok iránti érdeklődés befektetői szempontból csaknem a felére, 43%-ról 20%-ra esett vissza, ezzel egy időben azonban vonzóbbá váltak a startupok. (Ezt más felmérések is alátámasztják!)

„A startupok most minden korábbi felmérésünkben látottaknál magasabb arányban jelennek meg, immár a válaszadók 13%-a tekinti őket a leginkább versenyképes szegmensnek. A startupok a felmérés első tíz évében alig kerültek a képbe, de a számos sikertörténet a vállalkozókat és befektetőket is egyaránt arra ösztönözte, hogy a piacnak erre az igen fontos szegmensére is felfigyeljenek” – hangsúlyozta Seres Béla.

Uniós pénzből indul az új kockázati tőkealap
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program eddig is megcímkézett 30 milliárd forintos forrásából állami kockázati tőkealapot hoz létre a kormány a tudás- és technológia intenzív vállalkozások finanszírozására, illetve a hazai innovációs ökoszisztéma fejlesztésére.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek