A sikeres emberek 5 közös tulajdonsága

2016. október 14. péntek - 18:30 / Piac & Profit Kiadó Kft-2
  •    

A sikeres vállalkozók néhány dologban nagyon hasonlítanak – mondja Brian Tracy üzleti tanácsadó guru, sikerszakértő. Mindenki nagy szerencséje alapján viszont a Tracy tapasztalatai alapján 5 legfontosabb tulajdonság tanulható.

  1. Önfegyelem

Az első tulajdonság, amivel minden sikeres vállalkozónak rendelkeznie kell, az az önfegyelem, ami magánéletünkben és az üzleti világban egyaránt hasznos. Ha tudjuk fegyelmezni magunkat, ha a kötelező feladatainkat elvégezzük akár tetszik, akár nem, a siker szinte garantált a szakértő szerint. Az önfegyelem azt jelenti, hogy képesek vagyunk uralni, irányítani magunkat, és felelősséget vállalni magunkért.

Hibázzunk, mint a legnagyobbak
A legtöbben remegve nézünk szembe a hibáinkkal, pedig maga Albert Einstein mondta, hogy a kudarc a siker folyamatának egy állomása. Biztosak vagyunk benne, hogy ezt a meglátást a tapasztalat szülte számára. Igen, még a nagyok is hibáznak, de ami lényeges, hogy tanulnak belőle.

A különbség a sikeres és sikertelen vállalkozók között – írja Tracy az Entrepreneur.com-on megjelent cikkében, hogy a sikeres vállalkozók a szokásaikat úgy alakítják ki, hogy minél kevesebbet hibázzanak. Ugyanazokat a hibákat ritkán követik el többször, de nem félnek a hibáktól, mert jól tudják, hogy ez az ára annak, hogy elérjék azt a sikert, amire vágynak.

  1. Becsületesség

A második tulajdonság, amivel minden sikeres vállalkozónak rendelkeznie kell, a becsületesség. Bár itt jegyezzük meg, ezzel a tulajdonsággal nem csak a sikereseknek kell(ene) rendelkezniük. Brain Tracy szerint talán ez a legértékesebb tulajdonságunk, amivel elismert minőséget teremthetünk magunk körül. Legyen őszinte minden lépésünk, minden, amit cselekszünk, minden aktivitásunk. Minden sikeres üzlet alapja a bizalom, és a bizalmat csak a szavahihetőségünkkel érhetjük el. Ha hitelesek vagyunk, vásárolják a termékeinket, kapunk hitelt, és a nehéz időkben is lesz, aki segít nekünk. A becsületesség a sikerünk egyik alapköve.

elegáns óra, elegáns kabát zsebbe dugott kéz

Kép: Pixabay

  1. A siker nem cél, hanem életforma
    Ha találkozunk egy sikeres vezetővel, hajlamosak vagyunk azt feltételezni, igazán szerencsés csillagzat alatt született, és mindent tálcán kínált számára az élet. Az esetek nagy részében azonban a valóság nem is állhatna ennél távolabb.

    Kitartás

A harmadik tulajdonság, amivel minden sikeres vállalkozónak rendelkeznie kell, a kitartás. A kitartás olyan fontos az ember karakterében, mint a szén az acélban. Kitartás nélkül egyszerűen nincs siker, mondja Tracy. A titok, hogy az elménket tudatosan arra programozzuk, hogy az esetleges kudarcok és csalódások a végső siker felé vezető lépcsőfokok. A minden körülmények között való kitartás a legnagyobb adunk lehet. Valójában ez mutatja igazán, hogy mennyire hiszünk magunkban és abban, hogy végül sikeresek leszünk.

  1. Világos irányérzék

A negyedik tulajdonság, amivel minden sikeres vállalkozó rendelkezik, hogy világosan lássa a célokat. Mivel a mai üzleti életre a gyors változások jellemzőek, a legtöbb cégvezető kénytelen napról napra, rövid távra tervezni. Lefoglalják őket a rövid távú problémák, az eladások növelése vagy a költségek csökkentése. Bár több időt akarnak tölteni a jövő tervezésével, valójában folyamatosan tüzet oltanak. A sikeres emberek nem így működnek, őket a világosan kitűzött céljaik vezetik a nehéz helyzetekben is. A sikeres vállalkozók tiszta irányérzékkel rendelkeznek, világos célokat fogalmaznak meg, és a napi feladatok nem terelik el a figyelmüket ezekről. Tracy szerint valójában egy vezető legfontosabb feladata éppen az, hogy segítsen az embereinek is, hogy ne tévesszék szem elől a célt.

  1. Határozottság és cselekvésorientáltság

Az utolsó tulajdonság, ami Tracy tapasztalatai szerint elengedhetetlen a sikerességhez a határozottság és cselekvésorientáltság. A siker érdekében gyorsan kell gondolkodni, és határozottan cselekedni. A sikeres emberek gyorsan döntenek, és mielőbbi visszajelzést szereznek a döntésük eredményéről. Így ha hibáznak, gyorsan tudnak rá reagálni, lépni, újragondolni a dolgokat, kipróbálni valami mást. A diadalhoz muszáj próbálkozni valamivel! A tapasztalatok szerint a sikeres emberek sokkal több döntést hoznak az átlagnál – aztán, ha nem jól döntöttek, legfeljebb változtatnak.

 

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek