A raktárakba is lásson be a NAV?

2015. szeptember 07. hétfő - 15:07 / piacesprofit.hu
  •    

Az adóhivatal mellett mintha elmenne az idő, ha gyakrabban használnák a modern technológia kínálta lehetőségeket, jóval hatékonyabb lehetne a revizorok munkája - vélekedett Parragh László a Magyar Idők napilapnak. A szakember szerint a raktárkészletek nyilvántartását is be kellene kötni az adóhivatalhoz, mint az online kasszákat.

Kép: SXC

Az online pénztárgépek elvét követve a cégek készletnyilvántartását is beköthetnék az adóhivatalhoz – véli Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Így az ellenőrök a közúti áruszállítást ellenőrző rendszer segítségével nyomon követhetnék a beszerzést, az online pénztárgépek adatai alapján szemmel tarthatnák az értékesítéseket, az új megoldással pedig pontos képet kapnának arról, hogy az adott cég raktárában mennyi termék van. A revízió alkalmával így elegendő lenne csak a készleteket ellenőrizni. A feketézés, a visszaélés lehetősége a mainál is szűkebb volna. (Mint korábban közöltük, a számlázási rendszereket is bekötnék az adóhivatalhoz.)

Az érdekképviseleti vezető szerint a hatóság a mainál jóval több informatikai megoldást alkalmazhatna, s a szervezet működésének átalakításakor módosítani kellene a bizonyítási szabályokon és az adminisztrációs előírásokon is – mondta a Magyar Időknek Parragh László. Az adóhivatal hatékonyabb munkája megteremthetné az anyagi alapot a közterhek csökkentéséhez.

Parragh László kifejtette: úgy tűnik, mintha az adóhivatal mellett elment volna az idő. Az online pénztárgépek rendszere beváltotta a hozzá fűzött reményeket, de a számítástechnika vívmányait újabb színtereken is hasznosítani lehetne – fogalmazott az elnök, aki szerint lényeges lenne az adminisztrációs terhek enyhítése is. Ennek szerinte az volna az egyik legegyszerűbb módja, ha a jövőben nem kellene azokat az adatokat megadniuk a gazdasági szereplőknek, a polgároknak, amelyek az állam valamely hatóságánál már megvannak.

Tényleg működik a csodafegyver?
Sok fegyvert vetettek be az elmúlt években a feketegazdaság elleni küzdelemben, kiszélesítésre került a fordított áfa alkalmazási köre (amelynek segítségével például sikerült kiszűrni a gabonaneppereket), majd sor került az adóhatósághoz bekötött online pénztárgépek és végül az elektronikus árukövetési rendszer (EKÁER) bevezetésére is, amely élesben idén március elsejétől indult el. A Piac&Profit az eddigi tapasztalatokról kérdezte dr. Verbai Tamást, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatóját.

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek