A profi hűtőkre is kell már a matrica

2016. június 22. szerda - 14:55 / piacesprofit.hu
  •    

Egy 2016. július 1-jén hatályba lépő jogszabály a professzionális hűtőszekrényekre is kiterjeszti a háztartási készülékekre már régóta érvényes matricázási kötelezettséget.

A professzionális hűtőkészülékek energiahatékonysági címkézéséről szóló, 2015/1094. számú kiegészítő rendeletet 2015. május 5-én adta ki az Európai Bizottság. A jogszabály megalkotói szerint a rendelkezések betartásával összeurópai szinten jelentős energia- és költségmegtakarítást lehet majd elérni – írja a Turizmus.com.

A jogszabály az élelmiszerek kereskedelmi környezetben történő tárolására szánt hűtőbútorok energiahatékonysági címkével történő ellátásáról rendelkezik. A címke a készülék A és G kategóriák közti energiaosztályba sorolásáról, az éves energiafogyasztásról, a nettó térfogatról és a készülék klímaosztályba sorolásáról tájékoztat. Az a készülék, amelyik nem teljesíti legalább a G energiaosztály követelményeit, nem hozható forgalomba az EU területén – mondta el Kisgyörgy Gábor, a Liebherr professzionális hűtőkészülékeit importáló Assur Kft. termékmenedzserétől. Az új szabályozás a felhasználókra nem ró semmilyen kötelezettséget, azonban lehetővé teszi számukra a forgalomban lévő készülékek jobb összehasonlíthatóságát energiatakarékossági szempontból.

Hogy mit is mutat az energiacímke, arról itt olvashat részletesebben.

étterem konyha

Kép: Wikipedia

A rendelet értelmében a gyártóknak be kell vizsgáltatniuk minden olyan készüléküket, amelyet az Európai Unió területén kívánnak értékesíteni. A mérési eredmények alapján pedig el kell készíteniük a matricákat és az újfajta adatlapokat. A kereskedőknek fel kell tüntetniük és a vevők számára elérhetővé kell tenniük ezeket az információhordozókat a készülékeken, a bolti és az elektronikus értékesítési felületeiken, dokumentumaikon is.

Az új szabályozás a felhasználókra nem ró semmilyen kötelezettséget, de lehetővé teszi a készülékek jobb összehasonlíthatóságát energiatakarékossági szempontból.

A hazai forgalmazók és gyártók felügyeletét a rendelet értelmében a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal látja el.

Ahol nem kötelező a címkézés

A címkézési kötelezettség alól többek között kivételt képeznek az elsődlegesen nem villamos energiával működő hűtőbútorok, a külső kondenzációs egységgel üzemelő (remote vagy split) hűtőbútorok, a nyitott hűtőbútorok, a salátahűtő pultok, az elsődlegesen a kínálást és a direkt értékesítést segítő hűtőbútorok, a nem a gőzkompressziós ciklus elvén működő hűtőbútorok, az egyedi igényekhez igazodó, egyszeri gyártású professzionális hűtőbútorok, a kombinált hűtő-fagyasztó berendezések, a statikus hűtésű hűtőbútorok, a beépíthető készülékek, a betolható kocsis- és elöl-hátul nyitható hűtőbútorok, valamint a fagyasztóládák. A vendégtérben elhelyezkedő, kifejezetten az árubemutatást, árukínálást szolgáló kereskedelmi hűtőkészülékekre egy külön jogszabály vonatkozik majd, ez a tervek szerint 2017-ben lép életbe.

Új klímaosztályok

Az energiahatékonysági címkén és a tájékoztató anyagokon is feltüntetett klímaosztály a készülék üzemelési helyének legnagyobb megengedett környezeti hőmérsékletét jelzi. A készülékeket ebben a környezeti hőmérséklet-tartományban üzemeltetve biztosíthatjuk az élelmiszerek biztonságos hőmérsékleten történő tárolását. Az új klímaosztályba sorolás egyszersmind felváltja a korábbi SN, N, ST, T jelöléseket.

A klímaosztályok új meghatározása:

Klímaosztály 3: környezeti hőmérséklet +10°C és +25°C között

Klímaosztály 4: környezeti hőmérséklet +10°C és +30°C között

Klímaosztály 5: környezeti hőmérséklet +10°C és +40°C között

Klímaosztály 7: környezeti hőmérséklet +10°C és +35°C között

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek