A plázaépítők mehetnek Heves megyébe ügyintézni

2017. január 02. hétfő - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

Módosul az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény. Több épületre lesz érvényes az egyszerűsített bejelentési lehetőség, a plázákkal kapcsolatos hatósági eljárásokban pedig a Heves megyei kormányhivatal lesz országosan illetékes.

változhat a ptk

Kép: Pixabay

Több ponton módosulnak az építkezésekre vonatkozó szabályok. Megszűnt a változásbejelentés intézménye, mert lehetnek olyan eltérések, amelyek a kivitelezési dokumentációtól ugyan eltérnek, de nem szabálytalanok. A jövőben az üzlet- és bevásárlóközpontok építésével kapcsolatos másodfokú hatósági eljárásokban a Heves Megyei Kormányhivatal jár el országos illetékességgel.

A törvény értelmében lehetővé válik, hogy nemcsak az új, hanem már a meglévő lakóépületek legfeljebb 300 négyzetméteressé bővítésekor vagy legfeljebb 300 négyzetméteres épületek átalakításakor is lehessen az egyszerű bejelentéssel élni. Pontosították azokat a rendelkezéseket, amelyek azon épületek sorsára vonatkoznak, amelyek az egyszerűsített bejelentés után tíz évvel sem készültek el. A jogszabály most már azt is rögzíti, hogy nem elég, ha felépítik ezeket az épületeket, ezt hatósági bizonyítvánnyal igazolni kell. Ha ez elmarad, le kell bontani az építményt, és vissza kell állítani a terep eredeti állapotát. A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara bármely energetikai tanúsítványt ellenőrizhet, és annak hibás kiállítójával szemben figyelmeztetéssel élhet, vagy kormányrendeletben meghatározott bírságot szabhat ki.

Változnak a határidők: az építésfelügyeleti hatóság a hatósági ellenőrzést a megindításától számított 60 napon belül lefolytatja; szabálytalanság észlelése esetén pedig haladéktalanul megindítja eljárását. Korábban a szabálytalanságról történő tudomásszerzés után 90 nappal kellett elindítani az eljárást.

Építési tervező kell az engedély helyett az építkezéshez
A csok és az 5 százalékos ingatlanáfa bevezetésével egyidejűleg az év elejétől lazultak az építkezésekre vonatkozó hatósági szabályok is. Úgy tűnik azonban, hogy túlságosan kilendült az inga. Erre utal legalábbis az, hogy júniusban a kormány szigorított a szabályrendszeren.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek