A pálya dőlésszöge

2015. november 11. szerda - 17:04 / PP
  •    

A focirajongók jól ismerik ezt a kifejezést: „Lejt a pálya”. Akkor mondják ezt, ha az egyik csapatnak minden sikerül, sőt, még a bíró is nekik fúj. Vajon létezik ez az üzleti életben is? Lehetséges, hogy nekünk, a mi vállalkozásunknak lejtsen a pálya? Kasziba Leventét, az UniCredit Bank kisvállalati szegmensének vezetőjét kérdeztem.

Kasziba Levente

Kasziba Levente
Kép:UniCredit

– A válaszom röviden: igen. A pálya lejtése az üzleti életben azt jelenti, hogy ha az a cég, amely fejleszteni akar, vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes hitelt kap – ezáltal jelentős versenyelőnyhöz jut. Konkrétan: mostanában hirdetik ki az újabb uniós pályázatokat, ahol komoly pénzek vannak a kisvállalkozások fejlesztésére. És ehhez az UniCredit Bank még további segítséget ad.

Miképp tud segíteni a bank?

– A Széchenyi Kártya Program kedvezményes hiteleket kínál a KAVOSZ-szal karöltve a vállalkozóknak.

– Akkor mi ebben az Önök szerepe?

– Vissza nem térítendő támogatást kapni nagyon jó dolog – de van benne egy-két gyenge láncszem. Képzelje el, hogy az Ön cége szeretne egy – az egyszerűség kedvéért – tíz millió forint értékű fejlesztésbe belevágni. Megnyeri a pályázatot. Kezdhetné is a beruházást – ám a támogatást majd csak a beruházás végén, jellemzően két év múlva kapja meg. Vagyis: addig a pénzt meg kellene előlegeznie valahogyan. Ráadásul ott van még a szükséges önerő is, amely jellemzően megegyezik a kért támogatás összegével. No: itt jövünk mi.

Hogyan?

– Mindkettőre van konstrukciónk. Az első: a Széchenyi Támogatást Megelőlegező hitel . Ezzel áthidalható az a szakadék, amely a beruházás kifizetése és a támogatás megérkezése között van. A futamidő az átfutáshoz igazodik, 1 és 5 év között van – s mindehhez az állam kamattámogatást is ad. Így most a nettó kamat évi 0,35%, ami igazán nem mondható magasnak.

Mi a másik lehetőség?

– Ott a Széchenyi Önerő Kiegészítő hitelt javasoljuk. Az előbbi példánál maradva: ha Önnek mondjuk 5 millió forint önerő szükséges, abból mi meghitelezünk 4 millió forintot. Ezt is igen kedvezményes éves kamattal, ami jelenleg 0,85%. Magyarán: az Ön tízmilliós beruházásának indításához elegendő 1 millió forint. Így azért eléggé lejt már a pálya, nem?

– Azért ez kicsit bonyolult lehet sok kisvállalkozó számára, nem is beszélve a pályázatírás nehézségeiről… Már ha a vállalkozó megtalálja egyáltalán a neki illő pályázatot.

– Mi gondoltunk erre is, rendszeresen elektronikus hírlevélben tájékoztatjuk a pályázatokról az ügyfeleket. Az ún. Európai Kompetencia Központunknál pedig ingyenes pályázati előszűrés kérhető és konzultálhatnak is a tanácsadóinkkal. További  nagy előnyünk az, hogy számos professzionális, megbízható pályázatíró céggel állunk kapcsolatban, akiket az ügyfeleink figyelmébe tudunk ajánlani.

– Végül engedjen meg egy kérdést: milyen fedezetet kell a vállalkozónak kínálnia?

– Ez a hiteleknél valóban egy sarkalatos kérdés, hiszen az üzletben mindenre gondolni kell. Ezért az önerő-kiegészítő hitelhez szükséges a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalása is. A cég – meghatározott feltételek teljesülése esetén – jótáll a hitelösszeg 80%-áig. Láthatja, nálunk nem csupán a csatársor erős, hanem a védelem is.