A nyugdíjas egyéni vállalkozókra is vonatkozik a februári bevallás

2017. február 09. csütörtök - 06:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az egyéni vállalkozók, az őstermelők és az áfa fizetésére kötelezettek mellett február 27-ig a kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozóknak is bevallást kell benyújtaniuk, mégpedig az Ügyfélkapun keresztül, elektronikusan.

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozóknak évente egyszer, a személyi jövedelemadó-bevallásukban kell elszámolniuk az adóról és járulékról. Nekik a NAV nem készít szja-bevallási tervezetet (akinek igen, az akár sms-ben is kérheti ezt), így a 2016-ra vonatkozó jövedelmükről a 16SZJA bevallásban kell számot adniuk – közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal.

Az elektronikus beküldéshez ügyfélkapus regisztráció szükséges. A regisztrációt annak kell elvégeznie, aki a bevallásokat, adatszolgáltatásokat el fogja küldeni a NAV-hoz. Ez a személy lehet maga az adózó vagy állandó meghatalmazottja, megbízottja (például könyvelő, adótanácsadó stb) is.

Tízmillió annak, aki helyesen kitölti az adóbevallását
Érdekes felajánlást tett egy adószakértő a minap: 10 millió forintot ad annak, aki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) útmutatója alapján helyesen tölti ki adóbevallását, mert úgy véli: a családi adókedvezményre vonatkozó részt egyszerűen elhibázta a hatóság.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek