A nyelvtudásnál is fontosabb a lelkesedés

2017. május 23. kedd - 15:13 / PP/MTI
  •    

A munkaadók szerint a cég hírneve, míg a diákok szerint a versenyképes fizetés a legfontosabb tényező az ideális munkahely kiválasztásakor - a Metropolitan Egyetem új kutatása szerint.

A vállalatok saját bevallása szerint a lelkes hozzáállás a legfontosabb egy pályakezdő munkatárs felvételekor, míg a diákok úgy vélik, a kiválasztásnál a nyelvtudás a legmeghatározóbb tényező. A felmérésben a munkaadók mindössze 41 százaléka jelölte meg a felvételi döntés három legfontosabb tényezője között a konkrét szakterület ismeretét, ez a diákok közel 60 százaléka szerint viszont a cégek legfontosabb elvárásai között szerepel – derül ki a  Budapesti Metropolitan Egyetem (Metu) kutatásából, amit a Világgazdaság ismertetett.

Nem a lelkes hozzáállás az egyetlen kissé megfoghatatlan tényező, ami a szakmai felkészültség mellett fontos a munkaadóknak.

A Metu kutatása szerint egy dologban nagy az egyetértés a munkaadók és a hallgatók között, mégpedig abban, hogy az egyetemi évek alatt szerzett szakmai tapasztalat komoly előnyt jelent a pályakezdő munkavállalók számára.

A hallgatók 80 százaléka a versenyképes fizetés alapján választ céget, a rugalmas időbeosztás a pályakezdők felének fontos, és a kreatív munkavégzést is minden második jelölte meg a prioritások között. A cégek ezzel szemben úgy vélik, a pályakezdők számára a legfontosabb tényező a cég hírneve és elismertsége (82 százalék), míg a versenyképes fizetés és a rugalmas időbeosztás holtversenyben (45 százalék) a második helyen áll.

A kultúra hozza a munkaerőt
„Tud úszni? Nem. És ha megfizetem?” Hofi Géza réges-régi poénja tökéletesen ül azzal kapcsolatban is, hogy hogyan lehet megfelelő munkaerőhöz jutni munkaerőhiányos környezetben. A pénz ebben az esetben sem old meg mindent.