A német szállodák a befektetők vágyálmai

2016. augusztus 21. vasárnap - 16:09 / piacesprofit.hu
  •    

Az európai szállodaiparba irányuló befektetések 6,8 milliárd euróra rúgtak 2016 első félévében, ez 41 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől, és megfelel a 2016 második felében tapasztalt lassulásnak, ami az egész európai kereskedelmi ingatlanpiacot jellemzi – derül ki a CBRE ingatlantanácsadó cég legfrissebb kutatási adataiból.

Kép:sxc

Kép:sxc

A kontinens egészével szemben Németországban éppen ellenkezőleg, 34 százalékkal, 2,02 milliárd euróra nőtt a befektetési forgalom, így a német piac lett a legaktívabb Európában, amelyet jelentős likviditás és erős piaci fundamentumok jellemeznek akkor, amikor Európa számos része politikai és gazdasági bizonytalansággal néz szembe. A nagyszámú, tartós bérlettel rendelkező hotelek is hozzájárulnak a német piac vonzerejéhez, főleg egyre több európai intézményi befektetője számára, akik alacsony kockázatú befektetési lehetőségeket keresnek.

„Németország vonzó piac a hotelbefektetések terén, és átvette a vezető szerepet a korábban szinte egyeduralkodó Egyesült Királyságtól. Az erős németországi forgalom-növekedés több mint 10 jelentős ügyletnek, köztük egy portfólió eladásának köszönhető. A Németországban befektetni kívánó vásárlók minden típust megtestesítenek: ingatlanbefektetési társaságok, intézmények, magántőke alapok és kifejezetten ingatlan-befektetők egyaránt megtalálhatóak közöttük.” – nyilatkozta Joe Stather, a CBRE európai szállodapiaci kutatásokért felelős vezetője.

Az Egyesült Királyságban a szállodapiaci befektetések 76 százalékot zuhantak egy év alatt, bár ennek ellenére a fix hozamú befektetések virágzanak, mert a befektetők továbbra is vonzódnak a befektetés nyújtotta biztonsághoz. A bérleti piacon számos olyan hotelüzemeltető van, aki 25 éves index-követő bérletet kínál. Az utóbbi időszak ügyletei közül kiemelkedik a Liverpool street-i Travelodge szálloda eladása 42 millió fontért, ami a Brexit-népszavazás után történt, amit a bérelt szállodák iránti magas és ellenálló kereslet demonstrál. A szállodafejlesztések alapján a várakozások szerint mintegy kétmilliárd fontnyi rögzített jövedelmű eszköz kerül a brit vidéki piacra a következő három évben.

Franciaországban is jelentősen, éves alapon 25 százalékkal nőtt a befektetési forgalom 2016 második negyedévben, az év első hat hónapjában mintegy 508 millió euróért vettek szállodákat a befektetők, főleg Párizson kívül. A befektetők az üdülő-övezetekre és a turisták által kedvelt dél-franciaországi régióra koncentráltak.

Így fektesse be a pénzét Warren Buffett szerint
Warren Buffet a világ egyik leggazdagabb embere, aki befektetéseivel kiérdemelte az “omahai bölcs” becenevet. Mire kell ügyelni szerinte, amikor megtakarított pénzünket próbáljuk fialtatni? Íme egy csokor az aranyköpéseiből.