A négynapos hétvége miatt többet költünk húsvétra

2018. március 30. péntek - 12:00 / piacesprofit.hu
  •    

A tavalyinál nagyobb forgalomra számítanak a kereskedők a húsvéti időszakban, az ünnephez kapcsolódó élelmiszer-vásárlások túlléphetik az 50 milliárd forintot az idén - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken. 

A főtitkár szerint a négynapos ünnep miatt is emelkedik idén a fogyasztás, várhatóan szombaton is hosszú sorok lesznek, mert nyitva tartanak az üzletek.

Vámos György szerint csendesebb január és február után húsvét körül az iparcikkek forgalma is megugrik, például a játékforgalom 20 százaléka a húsvéti időszakhoz kötődik. Emellett a szezonális hatások is megjelennek, nő a kertészkedéshez, a lakásfelújításokhoz, a tavaszi ruhatárhoz, a szabadidős tevékenységekhez köthető termékek forgalma – fejtette ki Vámos György. Hozzátette: az elmúlt évek tapasztalatai alapján az iparcikkeknél is legalább 50 milliárd forintos többlet várható.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteki közleménye szerint egyébként a legtöbbet alkoholra és sonkára költünk húsvétkor. Az egy főre jutó átlagos élelmiszer-kiadás az ünnepek alatt 22 102 forint, több, mint a korábbi hónapokban, különösen, ami a szezonális élelmiszerekre (sonka, tojás, édesség) kiadott pénzt illeti:

ksh_husvet