A NAV már kész az online kasszákra, csak még nem léteznek

2013. március 18. hétfő - 17:20 / piacesprofit.hu
  •    

Senki sem tudja megmondani, mikor lesz kész az első AEE. A határidő betartása problémás, mert a gyártási folyamat és a tesztelés is időigényes - az IVSZ szerint.

Kép:sxc

A szakma szerint minden, jelenleg üzemelő kasszát át lehet alakítani online pénztárgéppé, de nem biztos, hogy érdemes – szögezi le az IVSZ közleménye. A NAV rendszere már tesztüzemben van, ha lenne valakinek AEE egysége, kipróbálhatná, hogyan működik – írja az onlinekassza.hu.

Senki sem tudja megmondani, mikor lesz kész az első AEE. A határidő betartása problémás, mert a gyártási folyamat és a tesztelés is időigényes. Ha lenne AEE-vel ellátott pénztárgép, az engedélyezési kérelmet akkor sem nyújthatnák be március 20-a előtt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz. Így jelenleg egyetlen pénztárgép-forgalmazó sem tud árajánlatot tenni – derül ki az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) közleményéből.

A fejlesztés mindenhol szigorúan bizalmas üzleti titok, beleértve azt is, hogy milyen AEE kerül majd az egyes forgalmazók pénztárgépeibe.

A NAV központi rendszerét március elsején már tesztüzemmódba kapcsolták. A rendszernek az a fele tehát működik, legfeljebb menet közben javítják a kisebb hibákat. Az AEE-k tesztelése, engedélyeztetése, beültetése, az új kasszák gyártása, az adattovábbítás hibáinak kiküszöbölése azonban még feszített tempóban is nehezen teljesíthető határidőre. Márpedig a papír kontrollszalagos kasszával dolgozó kereskedőket június 30-tól büntetheti a NAV.

Az IVSZ szerint minden kassza alkalmas lehet az adattovábbításra, a kérdés, hogy mekkora összegből. Hogy érdemes-e belevágni, ahhoz itt olvashat döntési szempontokat.

Varga Árpád, az adóhatóság elnökhelyettese leszögezte, elvileg minden pénztárgép új típust testesít majd meg, még akkor is, ha a gyakorlatban csak kis átalakítást hajtanak rajtuk végre.