A NAV is várja a hipa-bevallásokat

2017. január 11. szerda - 09:25 / piacesprofit.hu
  •    

Január 1-jétől az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében lehetőség van arra is, hogy az adózók elektronikusan, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) vallják be állandó jellegű helyi iparűzési adó (hipa) kötelezettségüket, több önkormányzatot érintő adókötelezettség esetén pedig csoportosan is be lehet küldeni a hipa bevallásokat.

a kasszához kérik a telektulajdonosokat

Kép: Freedigitalphotos/visionary7

A NAV-hoz határidőben benyújtott adóbevallást az önkormányzati adóhatóságnál teljesítettnek kell tekinteni. Az iparűzési adóból származó bevétel változatlanul a települési önkormányzat saját bevétele. Az adózónak – függetlenül attól, hogy a hipa bevallást a NAV-on keresztül nyújtotta be – az önkormányzati adóhatóság számlájára kell megfizetnie az adót – hívta fel a figyelmet közleményében az adóhatóság. A hipa bevallás kitöltő programja, a kitöltési útmutató, valamint a kitöltést segítő aktív súgó a NAV honlapján érhető el.  A 2016-os adóévre a 16HIPA jelű, a 2017-es adóévra a 17HIPA jelű nyomtatványt kell használni, a helyes kitöltésben rövid, figyelmeztető üzenetek nyújtanak segítséget.

Egyre több adó egyre több helyen
Több mint 150 önkormányzat emelt vagy módosított 2016-ban helyi adót, a településeken összesen közel kétszáz új elvonást vezettek be.

A helyiadó-ügyekben azonban továbbra is azon önkormányzati adóhatóság jár el, amelynek az önkormányzata a helyi adót bevezette. A NAV a bevallást – a befogadó nyugta kiadása mellett – késedelem és tartalmi vizsgálat nélkül, elektronikusan továbbítja az adóalany által megjelölt székhely, telephely(ek) szerinti önkormányzati adóhatóságnak. Nem vizsgálja a benyújtási jogosultságot sem, ennek céljából továbbítja a beküldő adóazonosító jelét és nevét az önkormányzathoz.

Az egyes önkormányzatok rendeleteiben rögzített különös szabályokról (például az adó mértékéről, a kedvezmények, mentességek szabályairól), illetve az első fokon eljáró önkormányzati adóhatóság elérhetőségeiről az adott önkormányzat saját honlapján, illetve a Magyar Államkincstár e célra fenntartott honlapján található részletesebb tájékoztatás.

Így változnak a helyi adók
2017. január 1-jétől szigorúbbak lesznek az építmények és a telkek után járó helyiadó-mentesség szabályai, igaz, adómentes lesz a radioaktív hulladék tárolására szolgáló épület és egyablakossá válik a bevallás benyújtása.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek