A nagy átverésshow: így cseréld az iPhone-odat

2019. április 08. hétfő - 20:09 / piacesprofit.hu
  •    

Két Amerikában tanuló kínai diák egyszerű trükkel 900 000 dollárral rövidítette meg az Apple-t: hamisított iPhone-okat cseréltettek ki valódira.

Két éven át folyt az egyszerű, de nagyszerű „üzlet”: a diákok Kínában hamisított iPhone-ok százait küldették amerikai címükre. A telefonokat még bekapcsolni sem lehetett. A használhatatlan hamisítványokat a csalók, a garanciára hivatkozva beküldték az Apple-nek azzal, hogy cserét kérnek, mert ezeket be sem lehet kapcsolni.

Kép:Pixabay

Kép:Pixabay

 

A cég vagy 1500 kérelmet visszautasított, de legalább ugyanennyi szavatossági igénynek helyt adott, és új iPhone-t küldött. Azokat a „leleményes” műegyetemi diákok elküldték kínai partnereiknek, azok a mobilokat értékesítették, majd a jövedelmen osztoztak.

Ami elromolhat, az el is romlik: de miért ugyanaz minden telefonnál?
A wifi, a kamera, a mikrofon és a hangszóró egyaránt a mobilkészülékek gyenge pontjai közé tartoznak – derült ki egy nemzetközi elemzésből. A meghibásodási toplistán szereplő gyártók jelentős része kínai.

Érdekes módon az Apple-nél sok esetben nem vizsgálták meg a cserére beküldött telefonokat, hanem küldték az újat. A cég szerint ezzel csaknem 900 000 dollár kár érte őket. A csalók végül azon buktak le, hogy amikor a vámhatóság egy Kínából érkező mobilszállítmányt ellenőrzött, gyanúsnak találtál a csomagolást és azt, hogy Apple-készülékek százai érkeznek egy magánszemély címére.

(Forrás: The New York Times)