A munkavállalóknak sincs ellenére a munkaerő-kölcsönzés

2013. június 27. csütörtök - 15:19 / piacesprofit.hu
  •    

A munkakeresők körében ma Magyarországon még mindig félelem és bizalmatlanság övezi a munkaerő-kölcsönzést, pedig a munkáltatók között egyre népszerűbb. Most egy felmérés azt mutatja, hogy a dolgozók is érzik, kölcsönzött munkavállalónak lenni egyáltalán nem jelent hátrányt.

Kép: SXC

A gazdasági szektor iparági termelésében egyre inkább megfigyelhető a munkaerő-kölcsönzés mint költséghatékony és akár gyors megoldást jelentő foglalkoztatási forma. (A kölcsönzés szabályai is változtak az új munkatörvénykönyv hatálybalépésével, a szabályozásról itt olvashat.)

„Jóllehet, hosszú távú szerződéseink vannak, de a gyártott mennyiségek lehívása akár szezonalitás, akár más igények miatt igen ingadozó lehet, így szükséges ezt a foglalkoztatottak létszámával is követni” – mondta el a vállalat személyügyi politikájáról Parászka Tibor, a Linamar Hungary Zrt. HR vezetője, ahol gyakran veszik igénybe a munkaerő-kölcsönzési szolgáltatást. A munkaerőt bérlő munkáltatók részéről nincsen különbség a saját állományú és bérelt munkavállalók közötti bánásmód vagy jövedelmi csomagok között. „Nem tehetünk különbséget semmilyen tekintetben a bérelt és az alkalmazott dolgozók között, hiszen gyakran egy osztályon, egymás mellett dolgoznak, azonos munkát végeznek.” Számoltak be erről egy nagy energiaszolgáltató cég HR osztályán. Azonban jogosan merülhet fel a kérdés, hogy azok is így élik-e ezt át, akik a történet másik oldalán, kölcsönzött munkavállalókként részesei az újszerű folyamatnak.

Ennek járt utána online kérdőíves kutatás segítségével a munkaerő-kölcsönzési piac egyik meghatározó szereplője, a Work Force Kft. A közelmúltban több mint 500, saját alkalmazásukban álló, kölcsönzött munkavállalójuk véleményét gyűjtötték össze. A 24 kérdésből álló, strukturált kérdőíves felmérés segítségével azon kölcsönzött munkavállalók véleménye ismerhető meg, akik már átélték ennek az egyre terjedőben lévő, de még szokatlan foglalkoztatási folyamatnak minden pillanatát. A felmérés része annak a „Van munkám” címmel meghirdetett, a munkaerő-kölcsönzést mint foglalkoztatási formát népszerűsítő kampánynak, amelyet a jelenleg közel 1300 fős kölcsönzött állománnyal rendelkező Work Force Kft. indított. A kampány célja, hogy a munkavállalók jobban megismerjék a munkaerő-kölcsönzés körülményeit és a benne rejlő lehetőségeket, és ne idegenkedjenek tőle.

A munkavállalók szerint sincs érzékelhető különbség

A kölcsönzött munkavállalók egyáltalán nem élik meg hátrányként ezen foglalkoztatási típusban való munkavállalást, hiszen ugyanolyan biztos jövedelemforrást jelent számukra, mint az alkalmazotti jogviszony. A válaszadók közel 100%-a jelölte meg, hogy minden hónapban időben megkapja a fizetését. A megkérdezettek 96%-a szerint mindenféle megkülönböztetés, kívülállósági érzet nélkül képesek a kölcsönvevő cég hasznos tagjai lenni, ahol úgy érzik, őket is megbecsülik. Számít a véleményük, javaslataik, és mindehhez megfelelő munkakörülmények társulnak. A válaszadók 92%-a úgy véli, hogy tudásának, képzettségének megfelelő munkahelyre közvetítették ki, és képességeihez mért feladatokat kell ellátnia. Elégedettek a munkamennyiséggel, a munkaidővel, az időbeosztással, azaz az egyes cégeknél működő teljesítményrendszerrel. A felmérésben részt vevők 89%-a szerint a minőségi és hatékony munkavégzéshez minden információ, technikai feltétel és szakmai támogatás számukra is ugyanúgy rendelkezésre áll.

A munkatársakkal folytatott jó kollegiális viszony szinte minden munkahely megítélését befolyásolja, nincsenek ezzel másképp a kölcsönzött munkavállalók sem. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a munkaerő-kölcsönzésben részt vevők inspiráló, kellemes környezetnek tartják kollégáik társaságát. A válaszadóknak csak 15%-a jelölte meg közvetlen főnökét mint stresszt okozó tényezőt, legtöbben a munkaterhelést okolják. A háromoldalú munkavégzésre irányuló jogviszony, melyben a munkavállaló egy kölcsönbeadó céggel munkaszerződést köt azzal a céllal, hogy egy harmadik félnél, a kölcsönvevőnél végezzen munkát, a hiedelmekkel ellentétben nem jelent bonyolult adminisztrációs folyamatot. A megkérdezettek 93%-a megfelelőnek tartja az ügyintézés gyorsaságát és a munkaerő-kölcsönzés folyamatáról kapott tájékoztatást.

A felmérés eredményei szerint tehát a munkaerő-kölcsönzés egyre több lehetőséget tartogat a munkakeresők számára is, hiszen kölcsönzött munkaerőnek lenni nem hátrány.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek