A munkáltatók menthetik meg a nyugdíjakat

2016. november 18. péntek - 11:02 / piacesprofit.hu
  •    

A cégvezetők számára egyre fontosabb, hogy gondoskodó munkáltatóként tekintsenek rájuk dolgozóik, ezt többek között a béren kívüli juttatásokkal szeretnék elérni az OTP Nyugdíjpénztár kutatása szerint. Fata László cafeteriaszakértő a jövő évi, cafeteriát érintő jogszabályváltozások kapcsán vizsgálta a munkáltatók hozzáállását a béren kívüli juttatásokhoz. Az OTP Nyugdíjpénztár szerint az egyéni öngondoskodás mellett a munkáltatókra is nagy feladat hárul abban, hogy hozzájáruljanak dolgozóik boldog nyugdíjas éveihez.

mit kell adni

Kép: Fotolia

A jelenlegi tervek szerint 2017. január elsejétől változik a nyugdíj-előtakarékosságot, egészséget és egészségmegőrzést támogató béren kívüli juttatások adóvonzata. Az eddigi, kedvezményes, 34,51 százalékos adózás helyett jövőre a munkáltatók már 49,56 százalékos terhek mellett gondoskodhatnak munkavállalóikról. Az adótörvények számos kedvező változást hoznak a kisvállalkozások életében!

Fata László cafeteriaszakértő legfrissebb munkáltatói felméréséből kitűnik, hogy bár a cégvezetők 47 százaléka szerint a kedvező adózású készpénz lesz 2017-ben a legnépszerűbb cafeteriaelem, csupán 14 százalékuk zárkózott el a magasabb közteherrel adózó – vagyis a pénztárakat is magukban foglaló – juttatásoktól. Vitathatatlan, hogy ezek a nyugdíjcélú megtakarításokat kiegészítő juttatások az elmúlt években nagy népszerűségre tettek szert. A piac legnagyobb szereplőjéhez, az OTP Nyugdíjpénztárhoz a befizetések egyharmada munkáltatói hozzájárulásból érkezett 2015-ben.

Cafeteria 2017: mi marad a zsebben jövőre?
Pénteken az Országgyűlés elé került a 2017-es adótörvények friss módosító csomagja. A tervezett változások néhány pontban érintik a cafeteria jövő évi szabályait is, így egy hajszálnyival alacsonyabb lesz a béren kívüli juttatások adómértéke, ugyanakkor több népszerű juttatási forma magasabb kulccsal adózik majd.

„Bizakodásra ad okot, hogy a munkáltatók nagy része az átalakuló adóterhek ellenére sem mond le a hosszú távú gondoskodást elősegítő béren kívüli juttatásokról” – fejtette ki Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. A szakember hozzátette: „Mi az OTP Nyugdíjpénztárnál úgy gondoljuk, hogy egy ilyen fontos kérdésben elengedhetetlen hogy a munkáltató a dolgozója mellé álljon, támogassa őt minden rendelkezésre álló eszközzel, így erősítse a felelősen gondolkodó munkaadó képét. Emellett ésszerű lépés lenne, ha az éves 100 ezer forintos készpénztámogatást a munkavállalók öngondoskodásra fordítanák, hiszen az egyéni befizetéseik után igénybe vehetik az év végi 20 százalékos adó-visszatérítési lehetőséget is, amivel még közelebb kerülhetnek a gondtalan nyugdíjas évekhez” – fűzte hozzá az ügyvezető igazgató.  (Az albérleteket is adómentesen támogathatja bizonyos feltételek esetén a munkáltató jövőre!)

A munkáltatói gondoskodás fontos szerepet tölt be a cégek életében, a megkérdezettek 90 százaléka alkalmaz valamilyen – dolgozói választásra épülő – cafeteriaelemet. Az okok sokfélék lehetnek. A három legnépszerűbb az ilyen ösztönző, béren kívüli juttatások alkalmazására a munkavállalók bevételeinek kedvező adózású bővítése, a lojalitás növelése és a gondoskodó munkáltatói kép kialakítása. A kutatás szerint a megkérdezett vezetők 67 százaléka e három ok valamelyikét említette elsősorban.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek