A munkahely színén is múlhat a hatékonyság

2016. december 02. péntek - 12:01 / piacesprofit.hu
  •    

A színek nem csak a művészetben töltenek be fontos szerepet, de a közlekedéstől kezdve a gasztronómián át az öltözködésig az élet minden területén meghatározó a jelenlétük, így nem meglepő, hogy a munkavégzésünket is nagyban befolyásolják.

Korábban azt feltételezték, hogy ha valaki otthon érzi magát az irodában, hajlamos lesz elkalandozni, elkényelmesedni, és nem lesz olyan hatékony, mint egy szigorúan berendezett, semleges vagy ingerszegény környezetben, ahol „csak a munkára koncentrálhat”. Mi sem áll távolabb a valóságtól! A Psychologist World, ’The Psychology of Color’ című cikke szerint például a vásárlók 52%-a soha nem tér vissza abba az üzletbe, amelynek berendezése vagy színvilága nincs összhangban az ízlésével. Ugyanígy érezzük magunkat egy olyan irodában is, ahol szürke falak, elavult bútorok vagy agyonhasznált, kopott, kifakult irodai eszközök vesznek körül bennünket – alig várjuk, hogy kiszabaduljunk onnan.

Leitz_szinek_illusztracio1

Ha viszont munkahelyünkön van beleszólásunk abba, hogy milyen legyen a falszín vagy a design, és milyen irodaszerekkel, irodai eszközökkel szeretnénk dolgozni, ne késlekedjünk, válasszunk ízlésünk szerint. Mindenkinek megvannak a saját kedvelt színei és persze azok is, amelyeket nem szeret. Ha tehetjük, a preferált színű tárgyakkal vegyük magunkat körül – legyen szó az íróasztalunkról, az irodai székünkről, a mappákról, az irattartókról vagy akár a tűzőgépünkről. A Leitz legutóbbi felmérése ugyanis arra világít rá, hogy ha saját magunk alakíthatjuk ki munkakörnyezetünket, akkor munkakedvünk, kreativitásunk és végső soron teljesítményünk is nőni fog.

Milyen színű legyen az eladható termék?
Míg az egyik szín az összetartozás érzését kelti, a másik az étvágyunkat serkenti. Csupán színnel növelni lehet az inspirációt, kreativitást, a jókedvet. Van olyan szín, melyet csak kis mértékben szabad alkalmazni, mert nagy felületen már negatív a hatása. Érdekességek a színekről, melyeket jól lehet hasznosítani egy tárgyalás, eladás és persze a különféle kreatívok készítése során. Szakértőnk segít!

Ha otthonról dolgozunk, akkor pedig egy újabb szempont is megjelenik: az irodai kiegészítőknek a lakásunk berendezésével is harmonizálniuk kell. A kutatásban megkérdezett munkavállalók 73%-a fontosnak tartja, hogy a munkafelszerelése összhangban legyen otthona dekorációjával. Hiszen mi értelme van a gondosan megtervezett nappalinak, ha az első home office-ban töltött nap után a 90-es évekből itt maradt irattartók lepik el a kanapét?

Akár az otthoni dolgozószobáról van szó, akár a munkahelyi irodáról, fontos, hogy magunkénak érezzük a munkakörnyezetünket, és első pillantásra úgy gondoljuk, ez a mi birodalmunk. Az egyéni preferencia mellett azonban van a színeknek egyfajta elementárisabb hatása is, amit érdemes ismernünk és kihasználnunk. Ha a munkánk például folyamatos odafigyelést kíván, kerüljük a harsány árnyalatokat, ha viszont az egész napos pörgés a cél, nyugodtan használhatunk élénk, vibráló színeket is.

Használjuk ki a színek pszichológiai hatását!
Színes világban élünk, melyek némelyike élénkítően, míg mások nyugtatóan hat ránk. Az üzleti tárgyalásra való felöltözés, az iroda, különösen a tárgyaló berendezése és persze a különféle arculati és kreatív anyagok készítése során érdemes figyelembe venni a színek pszichológiai és akár élettani hatását. A Piac&Profit szakértője összeszedte a meglepő érdekességeket, amikről érdemes tudni.