A mezőgazdaság húzza a lízingpiacot

2017. szeptember 26. kedd - 14:10 / piacesprofit.hu
  •    

Közel 77 milliárd forint értékben szereztek be új mezőgazdasági gépeket a magyar vállalkozások az első félévben, ami 40 százalékos növekedést jelent éves szinten. Az új traktorok piaca 32 százalékkal bővült, új kombájnokból pedig 12 százalékkal több talált gazdára. A Lízingszövetség szerint a mezőgazdasági gépek piacán folytatódhat a növekedés, ami bővülést eredményezhet az agrárlízing területén is.

Jelentősen nőtt a legfontosabb mezőgazdasági gépek piaca: 76,6 milliárd forint értékben kerültek új gépek a gazdákhoz, ami 40 százalékos növekedést jelent éves összevetésben – közölte a Magyar Lízingszövetség az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján.

Kép:Pixabay

Kép: Pixabay

Vitték a traktorokat, a kombájnokat, a magajárókat

A legfontosabb mezőgazdasági gépek közé tartozó traktorok, kombájnok piaca is bővült: az idei év első hat hónapjában 1387 új traktort adtak el a piacon, ami 32 százalékos növekedés jelent éves összevetésben. Új kombájnokból 222 darab kelt el, ami 12 százalékos növekedésnek felel meg. A szakzsargonban magajáró rakodónak nevezett gépek eladása pedig 68 százalékkal 208 darabra emelkedett.

Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára közölte: a lízingvállalatok kulcsszerepet játszanak a traktorfinanszírozásban, számos agrárvállalkozás ugyanis lízingkonstrukción keresztül szerzi be ezeket a járműveket. A közel 77 milliárdos beszerzési érték mintegy 46 százaléka, 35 milliárd forint lízingkonstrukciókon keresztül jutott az értékesítőkhöz.

Hasít a lízingpiac Európában és Magyarországon is
Tavaly 333 milliárd euró értékben kötöttek új szerződéseket az európai lízingcégek, a kihelyezett lízingállomány 10,3 százalékkal nőtt 2015-höz képest. A magyar piac is dinamikusan bővül, az első fél évben a finanszírozott összeg 279,4 milliárd forintra rúgott, 19 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

Többéves csúcson a kintlévőség
Többek között a traktorpiaci bővülésnek köszönhető, hogy az idei első félévben növekedés következett be a mezőgéplízing területén. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a mezőgépek szegmensében a finanszírozott érték – azaz az új kihelyezések összege – 35,2 milliárd forintot tett ki, ami 16 százalékos növekedésnek felel meg. A főtitkár kiemelte, hogy a 16 százalékos növekedés ezen a piacon azért is figyelemre méltó, mert egy évvel korábban a mezőgép-finanszírozásban a jegybank Növekedési Hitelprogramjához köthető kihelyezések aránya 80 százalékos volt, míg az idén ez – a program kifutásával – 36 százalékra csökkent. Ez azt mutatja, hogy az agrárcégek a piaci kamatozású lízinget is jelentős mértékben igénybe veszik.

Az agráglízing-piac bővülését mutatja az is, hogy a Magyar Lízingszövetség adatai szerint a mezőgépek esetében a tőkekintlévőség – azaz a teljes finanszírozott állomány – a félév végén meghaladta a 109 milliárd forintot, ez 14 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, egyben 2009 óta a legmagasabb érték.

Tóth Zoltán szerint a következő időszakban további stabil növekedés várható az agrárfinanszírozásban, és ezen belül a lízingkonstrukciók népszerűsége fokozódhat.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek