A megbízható gazdálkodóknak az EKAER is egyszerűbb

2016. október 13. csütörtök - 09:46 / piacesprofit.hu
  •    

Mától még inkább megéri a vámszabályok szerint tisztességesnek, ún. engedélyezett gazdálkodónak lenni. Ugyanis az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben (EKÁER) is könnyít a tisztességes, az egész EU területén megbízhatónak minősülő engedélyezett gazdálkodó kötelezettségén. Már ma lényegesen kevesebb adat megadásával kérhet közúti fuvarjaira EKÁER számot.

teherauto_ikon_pixabay

Ma lépett hatályba az a jogszabály módosítás, amely lehetővé teszi, hogy az engedélyezett gazdálkodó egyszerűsített adattartamú bejelentést tegyen. Ez a gyakorlatban jelentős könnyebbséget jelent, hiszen a feladó és a címzett adatain kívül, csak a rendszámot kell megadni az EKÁER szám igénylésekor.

Az ún. engedélyezett gazdálkodó a vámügyeinek intézése, vámáruk fuvarozása és egyéb kezelése során számos kedvezményt kap a vámhatóságtól, így többek között kevesebb fizikai és okmányalapú ellenőrzésen kell átesnie. Ezek a már meglévő kedvezmények egészülnek most ki – összhangban a kormány adópolitikájával – az EKÁER könnyítéssel. Engedélyezett Gazdálkodó (Authorised Economic Operator – AEO) alatt speciális státussal rendelkező gazdasági szereplőt értünk.

Az AEO státusszal rendelkező gazdálkodók a vámhatóság által megbízhatónak minősített gazdálkodók, akik a hatóság értékelése szerint átlátható, biztonságos és megfelelően dokumentált folyamatokkal rendelkeznek a vámmal, logisztikával, humánerőforrással, pénzüggyel, biztonsággal, információs technológiával, anyagkezeléssel, gyártással és értékesítéssel kapcsolatos gazdasági műveleteikre nézve. Az engedélyezett gazdálkodó státusz szerepe felértékelődik, mivel számos vámjogi egyszerűsítés jogszabályi előfeltétele lesz. Megszerzésének folyamata, illetve feltételrendszere idén májustól új szabályok szerint szigorodik, ugyanakkor az AEO státusz hiánya a jövőben akár versenyhátrányt is jelenthet a gazdálkodók számára.

A szabályok kijátszásával az érintettek sokat kockáztatnak, hiszen az adójogszabályok súlyos megsértése esetén nemcsak a hagyományos szankciókkal (pl. adóbírsággal, késedelmi pótlékkal) számolhatnak, hanem  elveszthetik kedvezményes minősítésüket is.

Minden túlrakott autóra kell EKÁER szám?
Az EKÁER rendszer szabályainak augusztus 1-i módosítása komoly fejtörést okoz a vállalkozásoknak, mivel a legtöbb cég életében előfordul olyan gazdasági esemény, aminél szóba kerülhet az EKÁER szám szükségessége és egy esetleges hiba következtében súlyos bírságtételekkel kell számolniuk. Ráadásul ezen bírságok köre is bővült a jelenlegi módosítások kapcsán – hívták fel a figyelmet a Saldo szakértői.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek