A maradék, ami nem hulladék – nem kell kidobni!

2016. március 09. szerda - 14:52 / piacesprofit.hu
  •    

Minden cég működése során számtalan maradék anyag – papír, textil, műanyag, fa – keletkezik, amely mások számára még hasznos lehet. A Humusz új programja segít helyet találni nekik!

ajandek_postas_sxc

Másnak még jól jön
Kép: SXC

A tárgyi adományozás Magyarországon még mindig gyerekcipőben jár, a vállalati adományozás elhanyagolható százaléka történik természetben, ezen belül is tárgyak formájában. Erre a problémára válaszolva a Humusz Szövetség az adományozás egy itthon ismeretlen formáját indítja el online felülete segítségével.

Maradékbazár néven 2016 tavaszán hirdeti meg a tulsokcucc.hu tárgyi adománykoordinátori programjának kifejezetten vállalatoknak szánt változatát. A projekt a tárgyi adományozás kultúráját és ezzel párhuzamosan a hulladékcsökkentést hivatott népszerűsíteni, amelynek keretében a gyártás és az irodai munka során keletkező maradékanyagoknak keresnek egyedi felhasználási lehetőséget pedagógusok, oktatási intézmények, kreatív hobbiszakkör-vezetők, esetleg művészek segítségével.

A fogadó oldalnak a felajánlások nagy segítséget jelentenek, hiszen általában éppen az alapanyag az, amiből hiányt szenvednek.

A felajánlott maradékok közös tulajdonsága, hogy nem szennyezett, nem veszélyes, egészségre ártalmatlan anyagok, amelyek lehetnek műanyagból, fából, textilből, fémből, papírból, gyakorlatilag bármiből, ami a fentieknek megfelel, és a vállalatok egyébként hulladékként szállíttatnák el. A fogadó oldalnak a felajánlások nagy segítséget jelentenek, hiszen általában éppen az alapanyag az, amiből hiányt szenvednek, hiába van a kreatív felhasználásra számtalan ötletük. A programhoz csatlakozó vállalatok számára pedig egyrészt nagyszerű társadalmi felelősségvállalási lehetőség kis energiaráfordítással, másrészt a felajánlott mennyiségtől függően akár a hulladékelszállítási költségeiket is csökkenthetik.

Mivel az adományozás e formája Magyarországon nem ismert, a Humusz Szövetség 2016. március 24-én továbbképzést szervez a felajánló oldal részére. Rendezvényükön körbejárják a tárgyi adományozás hazai helyzetét és bevett gyakorlatait, a PricewaterhouseCoopers adószakértőjének segítségével az adójogi kérdésekre is keresnek válaszokat, valamint a Morgan Stanley Magyarország és a Vodafone Magyarország közreműködésével a két vállalat adományozási jó gyakorlatait is bemutatják a résztvevőknek. A rendezvény célja, hogy segítséget nyújtson azoknak a vállalatoknak, vállalkozásoknak, ahol már felmerült a tárgyi adományozás lehetősége, ám ez idáig még nem éltek a társadalmi felelősségvállalás e formájával. Igyekszik rámutatni, hogy a nyilvánvaló szociális előnyök mellett a környezetvédelmi haszon sem elhanyagolható, hiszen az így felajánlott tárgyak, maradék anyagok végül mégsem kerülnek hulladéklerakóba vagy -égetőbe.

További információ a programról és regisztráció a március 24-i rendezvényre: www.humusz.hu/maradekbazar