A magyarok ötöde lakást venne. Most.

2016. május 06. péntek - 20:46 / piacesprofit.hu
  •    

Magas a vételi hajlandóság a magyar lakosság körében: a lakosság ötöde tervez az elkövetkező időszakban lakásvásárlást. A CSOK-al viszont kevesen kalkulálnak, mindössze 8 százalék venné igénybe.

a pesti lakás a menő

Kép: Pixabay

Az NRC piackutatása magas vételi hajlandóságot mutat a lakosság körében, és főleg a fiatalabb korosztály vásárolna Közép- valamint Nyugat-Magyarországon. A Duna House megbízásából készített kutatás többek között visszaigazolta a piaci tapasztalatokat abban a tekintetben, hogy a keresleti oldal mozgatja most az erősödő forgalmat: 21 százalék tervezi ingatlan vásárlását, viszont csak 14 százalék tervez eladást.

A két csoport között természetesen van átjárás, hiszen 9 százalék eladással együtt vásárlást is tervez. A vevők 8 százaléka tervezi, hogy CSOK-ot is igénybe vesz a vásárlásnál. A vásárlók között a 30-39 évesek, a budapestiek és a Közép- valamint Nyugat-Magyarországon élők felülreprezentáltak. Az eladók sokkal inkább a 40 feletti korosztályból kerülnek ki.

Még a legolcsóbb lakás is drága
Az olcsóbb árszintű fővárosi kerületeket is a bővülő kínálat, a túlárazottság és a stagnáló eladási árak jellemzik. Új lakások hiányában a CSOK hatása nem érezhető, de az árak várhatóan itt is csökkenni fognak jövőre – derül ki a Balla Ingatlanirodák elemzéséből.