A magas fizetés magas kockázattal jár

2017. április 24. hétfő - 08:06 / piacesprofit.hu
  •    

A versenyképesség rovására mehet, ha a fizetések és a bérköltségek emelkedésével nem tart lépést a termelékenység – olvasható a K&H közleményében.

A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában a bruttó átlagfizetés havi 274 ezer forint volt, a nettó átlagbér pedig 182 ezer forintot tett ki, ez egyaránt 10,3 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben. A jelentős, két számjegyű növekedés pedig elsősorban a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésének köszönhető.

Pályakezdőként félmilliót? Csak Javascript kell hozzá
Tízből négy startup cég szerint nehezebb lett az utóbbi egy évben a szoftverfejlesztők megtalálása. A leghatékonyabb eszköz pedig a személyes kapcsolatrendszer megmozgatása. A legkeresettebbek között a Java-, .Net-fejlesztők, az UX designerek és az adattudósok (data scientist) – derül ki az április 20–21-én megrendezett Startup Safary céges résztvevőinek körében végzett gyorsfelmérésből. Az IseeQ fejvadászcég szakértője szerint már nem a fizetés és a cég neve a döntő az informatikusok munkahely-választásánál, sokkal inkább a fejlődési lehetőség, a kihívást jelentő projektek és a munkakörnyezet. A cég összegyűjtötte az utóbbi egy évből a munkaadók által kínált fizetéseket. Négy év tapasztalattal, senior szinten már szinte természetes az 1 millió forint feletti fizetés

Megjelent a munkaerőhiány

A részletes adatok szerint sok ágazatban, például az egészségügyben, a szociális ellátásban bőven az átlagot meghaladó 12–19 százalékkal nőttek a nettó bérek az év első két hónapjában – derül ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzőjének friss összeállításából.
A szakember szerint az is látszik a friss adatokból, hogy a munkaerőhiány miatt az építőiparban és kereskedelemben is az átlagot meghaladó mértékben, 13, illetve 12 százalékkal nőttek a nettó fizetések. Emellett az állami szektorban is jelentős, átlag feletti volt a béremelkedés. A közigazgatásban dolgozók nettó bére 14 százalékkal nőtt, a közfoglalkoztatottak adatai nélkül a költségvetési szektorban dolgozók nettó átlagbére pedig 196 ezer forint volt, ami meghaladja a versenyszektorra vonatkozó 191 ezer forintos átlagot.

Veszélyek

Németh Dávid szerint az állami szektorban a bérek alakulása kockázatot jelenthet. „Nemcsak a bérdinamikára, hanem a költségvetési egyensúly szempontjából fontosabb tényezőre, a kifizetett bértömegre is figyelni kell. Ugyanis most még csak azt látjuk, hogy fokozódik a bérdinamika, ami viszont csak akkor tartható fenn hosszú távon, ha a kormány racionalizálást és hatékonyságjavítást hajt végre” – tette hozzá.

Az állami szektor mellett a gazdaság egészében, ezen belül is a versenyszférában is óvatosan kell kezelni a béreket. „A munkáltatók bérköltségeinek növekedése mellett a termelékenységnek is javulnia kell, különben romlik a magyar gazdaság versenyképessége. Ha a bérek elszabadulnak, de ez nem jár együtt magasabb termelési vagy szolgáltatási szinttel, akkor a fajlagos munkaerőköltség növekedése egyensúlytalanságot eredményezhet” – fogalmazott a szakértő.