A legtöbb adós középkorú, a fiatalok már tudatosabbak

2019. szeptember 03. kedd - 14:56 / piacesprofit.hu
  •    

40 és 59 év közötti az átlagos adós: a kezelt ügyek 51%-a köthető ehhez a korosztályhoz, ami 2 százalékpontos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest – derült ki az EOS Csoport kutatásából.

Az adósok több mint fele a középkorú lakosságból kerül ki, 29 százalék a 20-39 évesekhez, 20 százalék pedig a 60 év feletti korosztályhoz tartozik. 2017-hez képest az arányok némileg változtak, ami arra utalhat, hogy a fiatalabb korosztály egyre nagyobb tudatossággal kezeli pénzügyeit, és igyekszik tartozásait mielőbb törleszteni.

követelés, pénz, adósság

fotó: archív

Az egy főre jutó átlagos befizetéseket tekintve a legnagyobb törlesztőösszeg a banki tartozásoknál jelenik meg, itt 27.300 forint az átlagos befizetés, míg a telekommunikációs tartozások esetében 17.500 forint, a közüzemi tartozásoknál pedig 15.700 forint. Az átlagos befizetések értéke 11 százalékot emelkedett a tavalyi évhez képest.

A kutatás kitér a korai kapcsolatfelvétel és a részletfizetési megállapodások következtében megtakarított jogi költségekre is. Minden fél számára fontos, hogy a tartozás a lehető legrövidebb időn belül megfizetésre kerüljön, mivel az azzal kapcsolatos várható jogi költségek az adóst terhelhetik. A jogi szakaszba került adósságok esetében 2018-ban az egy ügyre jutó átlagos várható jogi költség mintegy 58.078 forintot tett ki – mondta el a kutatás vezetője.