A legrosszabbkor jön a kasszacsere

2013. május 22. szerda - 17:13 / piacesprofit.hu
  •    

A szezon kellős közepén bíbelődhetnek az új, NAV-hoz bekötött pénztárgépek beállításával a Balaton-parti kereskedők és vendéglátósok. A Kisosz éppen ezt szerette volna elkerülni, ám az érdekvédelmi szervezet javaslatai nem jelentek meg a rendeletben.

Nyugodt szezon helyett hektikus pénztárgépvadászat – Kép: Pixabay

Más kérdés, hogy ha a szezonális árusoknak kedveznek, akkor azok háborognának, akik ősszel már a téli kiárusításra, illetve a nagy karácsonyi vásárra készülnek. A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetsége előzetesen kikérte a kereskedelmi és vendéglátó-ipari mikro- és kisvállalkozók véleményét. A több száz érintett a nyári idegenforgalmi szezonban lesz kénytelen az átállással bíbelődni. A Kisosz egyik javaslata, hogy az átállást ne a turisztikai szezonban kelljen lebonyolítani, hanem legalább féléves felkészülési időt hagyjanak rá. Különösen érzékenyen érinti ez a Balatonnál dolgozó vállalkozókat, számukra 1-2 nap kiesés is súlyos veszteséget jelent – írta az onlinekassza.hu.

A szövetség javaslata végül nem került be a rendeletbe, ahogy azt sem fogadták el a törvényhozók, hogy évi 15 millió forintos forgalom alatt a jelenlegi „fekete dobozos” pénztárgép is használható legyen.

Sajtóértesülések szerint a napokban már levelekkel bombázza a Kisoszt a tagság: szeretnének eleget tenni a kormányrendelet előírásának, de nem lehet a jogszabálynak megfelelő pénztárgépet beszerezni. Igaz, a NAV részéről még van másfél hónap türelmi idő, a kereskedelmi és vendéglátószakmában dolgozó mikro- és kisvállalkozók között azonban nő a bizonytalanság a beszerzés és a szervizelés kérdésében.

Júliusra lesznek pénztárgépek

Legkésőbb június 30-ig megjelennek a piacon az új elvárásoknak megfelelő pénztárgépek egy pénteki egyeztetés szerint. Problémát jelenthet azonban, hogy a jelenlegi szabályok szerint az átállás kezdő időpontja jelenleg május 1. és büntetőszankció nélkül június 30-ig lehet a régi pénztárgépeket használni.

Nincs mentesség a mozgóárusoknak
Mivel a mozgóárusok szinte folyamatosan haladnak, nem garantálható, hogy amikor az AEE egység éppen kommunikálna a NAV szerverével, pont olyan területen járnak, ahol van lefedettség. Az adóhatóság válasza szerint nem probléma, ha időnként megszakad az online kapcsolat.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek