Macskatetem ajándékba?

2013. július 12. péntek - 20:10 / Timár Gigi
  •    

A vállalati ajándékok esetében már korántsem csak a szándék a fontos, hanem a megfelelő tárgy kiválasztása is. A Regus felmérése szerint a legbizarrabb ajándékok között mumifikált fej és macskatetem is volt.

Kép:sxc

Az ajándékozás szokása továbbra is nagy népszerűségnek örvend a vállalatok körében – talán ez az oka, hogy a cégek ügyfelei szép számmal találkoznak inkább bizarr, mintsem kedvesnek mondható ajándékokkal. A Regus, a rugalmas irodai megoldások szolgáltatójának felmérése alapján a cégek 71 százaléka ad valamilyen ajándékot ügyfeleinek vagy üzleti partnereinek, egyharmaduk azonban bevallottan nem költ annyit ezekre az ajándékokra, mint a korábbi években.

A szűkös anyagi kereteket sok helyen kreativitással igyekeznek ellensúlyozni, legalábbis ez derül ki abból a listából, amely minden idők legkülönösebb céges ajándékait összegzi. Néhányan a „ha nekem tetszik, nekik is fog” elv alapján választanak ajándékot, így a listán a kissé különös tárgyaktól kezdve az egészen bizarr relikviákig szinte minden megtalálható. Míg nálunk az árvizek miatt a homokzsák esetleg hasznos ajándéknak tűnhet, addig a halott háziállatot már kevésbé tudták értékelni a válaszadók.

 

A 10 legfurcsább ajándék világszerte A 10 legfurcsább ajándék Magyarországon
Mumifikált fej Rántott bébiskorpió
Macskatetem Gumimatrac
Étel alakú füldugó Műhó
Savlekötő gyógyszer Tisztítószer
Manikűrkészlet Szemránckrém
Koporsó Felfújható kecske
Homokzsákok Felhúzható zenedoboz
Monogramos alsónemű Gereblye
Talajminták Hintaszék
Alkoholszonda Távcső

A megkérdezett magyar üzletemberek között is bőven akad, aki találkozott már szokatlan ajándékokkal. Volt rá példa, hogy valaki hólapátot vagy szaunafelszerelést, esetleg Télapónak öltöztetett sörösüveget kapott ajándékba. Szerencsére (vagy sajnos) az ilyen típusú ajándékok nem általánosak, és a legtöbb esetben a cégek törölközőkkel, kulcstartókkal és sörnyitókkal kedveskednek ügyfeleiknek.

Katerina Manou, a Regus regionális igazgatója megjegyezte: „Még a kulturális különbségeket tiszteletben tartva is akadnak olyan tárgyak a listán, amelyeket legtöbben vonakodva fogadnánk el ajándékként. Az üzleti ajándék remek eszköz lehet arra, hogy kifejezzük megbecsülésünket partnereink iránt vagy közelebb hozzunk egymáshoz két vállalkozást, azonban az ajándékválasztás nagyban befolyásolja az ajándékozóról kialakult képet. Különösen fontos tehát belegondolni abba, hogyan fogadná a másik fél a neki szánt ajándékot. ”